Hírek

2009.03.16. 03:29

Külön koszorúztak - Jobb és bal most is külön ünnepelt

<strong>Dunaújváros</strong> - A jobboldali szervezetek rendezvényén kétszer annyian vettek részt a 48-as emlékműnél tegnap reggel kilenc órakor, mint a másfél órával későbbi városi - baloldalinak titulált - ünnepségen.

Körmendi Erzsébet

A jobboldali szervezetek rendezvénye kilenc órakor kezdődött a 48-as emlékműnél.

A műsort adó polgári körösöket jelentős tömeg hallgatta, becslések szerint körülbelül háromszázan lehettek a résztvevők, idősek és fiatalok, gyerekek és nyugdíjasok álltak karéjban. Mennyi ember, mennyi rügy és kokárda... , szorítja szívünk válság és veszély... - hangoztak a költő szavai. És mennyire időszerűek ma is! Ám az ünnep az ünnep - méltó módon köszöntötték a dunaújvárosiak. A szavalóval együtt mondták a tömegben állók a jól ismert refrént: A magyarok istenére esküszünk...

A városi ünnepség fél tizenegykor kezdődött. Míg a korábbit távolról figyelték a rendfenntartók, a nagy rendezvényt autóval megközelíteni sem lehetett, mert a rendőrök és a polgárőrök lezárták a környékbeli utcákat. (A Himnuszt és a Szózatot tisztelegve állták végig a közelben lévő egyenruhás posztosok.) Rendbontásnak még csak az előszelét sem lehetett érezni, csendesen, békésen tisztelgett minden résztvevő a forradalmárok és a szabadságharcosok előtt. Olyannyira, hogy az egyik - apukájával érkező - kislánynak nemcsak a kabátján volt kokárda, hanem annak a macinak a szíve fölött is, amelyet a kezében szorongatott...

A műsoron látható volt, hogy a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola tanulói - Halász Gyöngyvér tanárnő irányításával - napokig készültek az előadásra, nagy volt az összhang a szereplők között. A népviseletbe öltözött lányok üveggel a fejükön táncoltak a népzenére, az öltönyt viselő fiúk is csatlakoztak hozzájuk, hogy közösen éltessék március tizenötödikét. A Sándor Frigyes Zeneiskola muzsikusainak játéka csak emelte az előadás fényét. Európa csendes, újra csendes... - amit fekete-fehér táncjátékkal demonstráltak a fiatalok. Közben nem is egyszer felzúgtak a harangok az evangélikus templom tornyában.

A Bánki pedagógusa, Várkonyi Jenő beszédében hangsúlyozta: felemelő érzés emlékezni a sorfordító napra, amelytől többnek érezzük magunkat. Erőt ad, amelyet a szabadságharc legyőzése sem tud kioltani. Százhatvanegy év után is érvényesek Petőfi szavai? Mit kíván a magyar nemzet? Rajtunk múlik, hogyan ültetjük át a felhívást a mai korba, és megtesszük-e, amit tennünk kell. Hogyan ünnepel a nemzet ebben a mostani recessziótól terhes időszakban? A választ egyértelműen adta meg a szónok: méltóságteljesen. Legyen béke, szabadság, egyetértés, mondta. Végül a nemzeti őrsereg, vagyis a nemzetőrség tagjaihoz külön is szólt, akik pártsemlegesen és kötelességtudatból tették a dolguket 48-ban, és teszik ma is , hangsúlyozta Várkonyi Jenő.

Mindkét ünnepség koszorúzással ért véget az emlékműnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!