Hírek

2008.09.24. 02:29

Összekötő, elkerülő új sztráda

<strong>Dunaújváros</strong> - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere jelenlétében tegnap átadták az M6-os autópálya Érdi-tető és M0-ás körgyűrű közötti új szakaszát.

Gallai Péter

De vissza az avatásra: Nánási Csaba, a kivitelező Vegyépszer Zrt. vezetője határidőre elkészültnek jelentette az M6-os ezen szakaszát, majd átadta Reményik Kálmánnak, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. vezérigazgatójának. Nánási Csaba ezúttal is kiemelt pár dolgot, ami miatt egyedülálló és roppant bonyolult beruházásnak számított munkájuk:

- Elég hacsak azt mondom, 3,2 millió köbméter földet mozgattunk meg, kiváltottunk százhúsz kilométer közművet. A beruházásba százötven szakalvállalkozót vontunk be.

- Ez az átadás jelképe Magyarország fejlődésének, a sztrádahálózat pedig az elmúlt hat évben megduplázódott. Hazánkban most száz négyzetmétkilométerre vetítve hatszor-hétszer több sztráda van, mint Romániában. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a külföldi tőke inkább hozzánk jöjjön, mint a Mercedes gyár - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint Baross Gábor után ezek az évek, amikor nem a vasút-, hanem a közúthálózat fejlődik történelmi léptékben.

Gyurcsány azt is kijelentette: az M6-os 2010 tavaszára eléri Európa Kultúrális Fővárosát, Pécset, s gyorsforgalmi úton lehet majd elérni a baranyai megyeszékhelyre.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, hogy a fővárosiaknak ugyanolyan fontos ez a kicsi, ám annál többet jelentő szakasz, mint a dunaújvárosiaknak. Dem- szky szerint vannak olyan pozitív hírek, amelyek ritkán ugyan, de átjönnek a hazai sajtón. Nos, az M6 újabb részének elkészülte is egy ilyen hír mindenki számára, csakúgy, mint az M0-ás keleti szektora, amelyet múlt héten avattak fel.

A végén a közvélemény számára legfontosabb információt sem hallgatjuk el: az Érdi-tető és az M0-ás közötti szakasz használata a D1-es kategóriába tartozó járműveknek ingyenes lesz. A többi kategóriába tartozó járművek csak tegnap éjfélig próbálhatták ki matrica nélkül a sztrádát, nekik mától díjköteles a közlekedés.

A megnyitás után negyed órával már kamionok és autók sora haladt az új M6-on - Dunaújváros és Budapest kedden végre összeért .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!