Hírek

2008.09.09. 02:29

Lakással erősítenének

Dunaújváros - Bár nem számít csodaszernek, eddig is számos település áldozott pénzt a fiatal házaspárok helybentartására. A fideszes városatyák is ehhez hasonló, egyszeri letelepedési támogatásban gondolkodnak.

Szabó Szabolcs

A 2008 április elsejei korfa szerint a 30 év alattiak száma nem éri el a 16 ezret. Több mint tizenötezer ugyanakkor az idősek száma. A 60 évesek és idősebbek aránya jelentősen meghaladja a többi megyei jogú városét, de még az országos átlagot is. Az egyik legnagyobb problémát jelenti, hogy feltűnően alacsony a 0-24 évesek aránya a lakosságon belül. Az utóbbi évek kivándorlásának köszönhetően sok 35 év alatti munkavállaló is a környező településeket választotta lakhelyéül Dunaújváros helyett.

A múlt heti, tanévkezdéssel kacsolatos sajtótájékoztatón Cserna Gábor humán alpolgármester bejelentette, hogy az ősz folyamán több, a fiatal generációkat segítő indítványt kivánnak benyújtani a közgyűlésnek.

Első ilyen javaslatuk már e héten a városatyák elé kerül. A fideszes képviselők kezdeményezik, hogy a dunaújvárosi lakcímű, általános iskolát kezdő diákok gondozói/szülei idéntől minden tanévkezdéskor egyszeri, tízezer forintos beiskolázási támogatásban részesüljenek. A tájékoztatón szóba került még egy ötlet, mely szerint a helyi fiatal házasok egyszeri letelepedési támogatást kapnának az önkormányzattól, ha hosszabb távon itt telepednének le.

- Még folyamatban van az indítvány kidolgozása, a következő két-három hét során öntjük majd végleges formába javaslatunkat. Az idő sürget. A város lakossága évről-évre csökken, egyre több dunaújvárosi fiatal hagyja el a várost, költözik el a környező településekre. Egy olyan támogatási rendszert szeretnénk kidolgozni, amellyel növelni lehetne a város megtartó erejét, a fiatal házasokat pedig arra inspirálja, hogy itt helyben kezdjék meg közös életüket - indokolta az egyszeri letelepedési támogatás szükségességét lapunknak Cserna Gábor.

A fideszes városatyák által felvetett ötlet korántsem egyedüli. A 2007 decemberében társadalmi vitára bocsátott városstratégiai terv is kiemelten foglalkozik a város, ezen belül is a fiatal munkavállalók lélekszámának alakulásával. Az ehhez kapcsolódó negatív jövendölések szerint, ha a közeljövőben a város lakhatási, kulturális és oktatási feltételei továbbra is stagnálnak - esetleg romlanak - az itt élők lélekszáma 30-40 ezer közé is csökkenhet. Az országban már számos településén dolgoztak ki hasonló támogatási rendszert, főként a helyi, fiatal munkaerő megtartására. A lapunk által szemlézett önkormányzati rendeletek célja közös - helyi fiatal házaspárok letelepedésének segítése - , ám településenkét számos speciális kötelmet építettek be a döntéshozók. Az egyszer igényelhető támogatás összege általában 100 és 400 ezer forint közé esik - szociális helyzettől, életkortól, a gyerekek számától függően. A fiatal házasoknak azonban mindenhol vállalniuk kell, hogy öt-tíz éven át a városban maradnak.

Az a célunk, hogy országosan is egyedülálló terveket valósítsunk meg a közeljövőben Dunaújvárosban - fogalmazott Cserna Gábor, a város humán alpolgármestere a múlt heti sajtótájékoztatón. Az oktatásügy mellett a város megtartó erejét, valamint az itt élő fiatalok helyzetét is erősítenék - a közgyűlés támogatásával.Számos településen működik hasonló támogatási rendszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!