Hírek

2008.07.10. 02:25

Pekingre készülve

Dunaújváros - Kínába utazni egyébként is nagy kaland, egy hatalmas tömeg parányi tagjának lenni is jár némi veszéllyel. Lássuk, mit mond az olimpiai kalauz.

Szabó Betty

Egy kínai utazás esetén védőoltással megelőzhető a hepatitis A, a hastífusz, az utazók zöménél a hasmenésért döntően felelős E.coli fertőzés, illetve a tetanusz, de szóba jöhet a hepatitis B is. Ezek mindegyike ellen felíratható a védőoltás a háziorvossal, aki be is adja a szükséges injekciót. A hepatitis A már az első oltással is hatékonyan kivédhető, a hastífusz elleni oltás tíz-tizennégy nap múlva nyújt védelmet. A hepatitis B ellen azért fontos védekezni, mert Kínában él a világon a legtöbb hepatitis B fertőzött, ott ez a fertőzés népegészségügyi probléma. A hepatitis B nem csak szexuális úton terjed, közösen használt eszközök is terjeszthetik.

Általános szabály, hogy a csapvíz helyett ásványvizet igyunk, átfőtt ételeket fogyasszunk. A levegőszennyezés jelentős, az asztmások, dohányosok, szívbetegek számítsanak rá, hogy légúti tüneteik fokozódnak. A szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzésére is készülni kell. Szúnyogriasztó, bőrfertőtlenítő mindig legyen a táskában. A sárgaláz elleni oltás nem kötelező, de ha valaki kérni akar, annak a Nemzetközi Oltóközpontba kell utaznia érte Budapestre. A legtöbb védőoltást a háziorvos is beadhatja a Kínába utazónak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!