Hírek

2008.05.29. 02:29

Ötvenes a srácoknak

Székesfehérvár - Bratyizós telefonok, pénzért visszakapott jogosítványok, forgalmik, több tízezres kenőpénzek - a megyei bíróságon tegnap lejátszották a rendőrper titkosított hangfelvételeit.

Szigeti Sándor

2002. augusztusában megcsörren F. T. rendőr telefonja. M. L. hívja, miszerint a főiskolánál megállították egyik ismerősét, és el akarják venni a jogosítványát: - Menjél már oda Tomika, légyszi! - szól a közvetlen hangvételű kérés, majd nyomatékosításként elhangzik, hogy az ügy elsimításán a fiatalember jogosítványán kívül a munkahelye is múlik. F.T. hamarosan visszahívja M. L.-t: A srácoknak kell egy ötvenes, aztán jól van - közli a tarifát. Ezután lép be egy rövid időre a szabálysértő fiatalember édesapja a történetbe, aki a rendőrnek emondja, hogy csak hétfőn lesz meg a pénz, egyben addig is megköszöni a türelmét. F.T. válasza: - Tudod, hogy nem nekem kell, én csak közvetítő vagyok. Engem is rugdosnak hátulról. - ér véget a beszélgetés.

Ilyen és ehhez hasonló hanganyagokat játszottak le tegnap egy cd-ről a Fejér Megyei Bíróságon. Az egyik ügyvéd még a tárgyalás napján is adott be észrevételt, amely szerint a lehallgatások törvénytelenek voltak, ezért bizonyítékként nem használhatók fel.

Egy másik érdekes beszélgetés vázlata ugyancsak 2002-ből. Egy Volkswagen Transporter forgalmiját elveszik Dunaújvárosban. Egy civil személy az egyik ismerős rendőr segítségét kéri. A rendőr felhívja az ügyben intézkedő kollégáit, és közli velük, hogy majd ő rendezi az ügyet . Az egyik járőr erre kissé szabadkozva megjegyzi: -Jó, de hárman vagyunk.

- Akkor a tizenötöt kierőszakolom belőle! - mondja a közvetítő, mintegy arra utalva, hogy nem kell izgulni, hármójuknak fejenként meglesz az ötezer forint. Nemsokára tárcsázza a közbenjárást kérő B. T.-t, és nevetve elmeséli neki, hogy harmincezerről sikerült tizenötre lealkudnia az összeget...

B. T. reakciója: Nagyon király!

És végül egy harmadik eset. Egy civil felhív egy rendőrt, és elmondja neki, hogy megállították egy ittasan vezető ismerősét. Rövid időn belül kiderül, hogy a szondáztatás megtörtént, és a szonda kimutatta az alkoholt, így nem sok mindent lehet tenni: -Na, mi legyen a gyerekkel? - kérdezi a rendőr. A segítséget kérő egy kicsit elgondolkodik: - Vannak hárman. Az mennyit jelent, harmincat? - Hát, elvileg... - szól a rövid válasz.

A huszonnégy vádlott ügyvédje a büntetőper kezdetétől azt állítja, hogy a titkos lehallgatások törvénytelenek voltak. Érveik között szerepel például, hogy a lehallgatásokat kábítószerrel való- és hivatali visszaélésre, csempészetre és vámorgazdaságra kérte meg előzetesen a nyomozóhatóság, ám a lehallgatások ilyen bűncselekmény gyanúját nem támasztották alá. Egy másik érvük az, hogy a perben olyan jogszabályokat is alkalmaztak, amelyek az elkövetés idejekor még nem voltak hatályban. A másodrendű vádlott védője pedig alkotmányossági aggályokat vélt felfedezni a büntetőeljárás során, így az eljárás felfüggesztését, és alkotmánybírósági eljárást sürgetett.

A Fejér Megyei Bíróság az észrevételek meghallgatása után úgy döntött, hogy elutasítja azokat, és felhasználja a titkos információgyűjtés adatait - ezután került sor a már említett és idézett felvételek lejátszására a tárgyalóteremben.

A tegnapi tárgyalás után most újabb hosszabb szünet következik. A védelem képviselői ugyanis szakértő kirendelését indítványozták, mert a titkos telefonlehallgatásokon egyéb hangok és zörejek is hallhatók. A per így majd ősszel, szeptember 3-án folytatódik Székesfehérváron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!