Hírek

2008.05.13. 02:29

Aknaveszély a parton?

Dunaújváros - Szerencsével végződött a legutóbbi, háborús lőszer felbukkanása is a Szalki-szigeten. Olvasónk azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy arrafelé jobb még óvatosabbnak lenni!

Körmendi János

Tóth úr ugyanis régi óvárosi, a Felsőfoki-patak völgyében, a Pentelei Molnár János utca környékén nevelkedett. Mivel 1936-ban született, az 1945. februári harcokról, amikor a település többször is gazdát cserélt, hol a németek, hol a szovjetek kezén volt, meglehetősen világos emlékei vannak.

Úgy emlékszik, hogy az egyik német ellentámadás során, amikor a korábban a Szalki-szigeten hídfőállást elfoglaló oroszok egy tankkal és több emberrel a Duna jegén át menekültek vissza a szalki partra, jelentős mennyiségű hadianyagot hagytak a folyam innenső partján. Faládákba csomagolt aknavető-gránátokat és ágyúlövedékeket.

A nagyjából egy méter magas, két méter széles és hét-tíz méter hosszú halomba pakolt ládák a mai hajóállomástól északra, a kemping folyamra néző kerítésétől keletre, a kempinget megkerülő úttól alig egy-két méternyire álltak. Akkoriban még, így Tóth János, a kocsimosónak is nevezett part s a kemping közötti terület még nem volt feltöltve.

Később, a harcok elültével ugyan összeszedték, teherautóra rakták és elszállították a megmaradt lőszereket az oroszok - csakhogy akkoriban jeges árvíz is pusztított, sok kárt okozva.

Lehetséges, vetette fel Tóth úr, hogy az árvíz, valamint a harcok által okozott káosz akár több ládányi robbanószert is a földbetemetett, s ezek rejtve maradtak a szállítók elől. Ha ehhez még hozzászámítjuk a szovjet armada közismert nemtörődömségét, akkor ez a lehetőség egyenesen valószínűséggé változik a mi szemünkben.

Ahogyan Tóth János fogalmaz: ha a jövőben bármilyen földmunkát végeznek majd a kemping és a Duna között, vegyék figyelembe ezt a veszélyt is!

Ami annál is valószínűbb, hogy a háború után néhány évvel még robbantak lövedékek azon a partszakaszon hajók alatt - szerencsére baleset nem lett belőle. A figyelmeztetést megalapozza, hogy még öt évvel ezelőtt is lehetett látni ezen a helyen, a Duna alacsony vízállásánál az iszapból kiálló furcsa fémdarabokat...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!