Hírek

2008.05.28. 02:29

A szokásos: patthelyzet

<strong>Dunaújváros</strong> - Nem sztrájkolnak, de nem készítenek műsort, bejárnak munkahelyükre, felveszik a telefonokat, rendezik az archívumot, de mégse dolgoznak, bíznak is meg nem is: DTV-ügy...

Pekarek János

Mert azért, minden megaláztatás, minden csalódás, minden hiábavaló próbálkozás és minden kárbaveszett fáradozás dacára mindannyian bíznak abban, hogy e falak között egyszer még tévéműsort csinálhatnak ők.

Ők tizenhárman: Fodor Endre, Magyar Zsófia, Németh Tünde, Deák Sándor, Jelinek Zoltán, Schmidt József, Klép Tamás, Séfer Judit, Szalai Anita, Korom Károly, Nyéki István, Bíró Béla és Poloma László, amint arról tegnapi lapunk negyedik oldalán beszámoltunk, közleményben tudatták a várossal, hogy szüneteltik a tévében a szerkesztett műsorokat. (A demonstrálók közé vehetjük Jakab Klárát, aki a tévét üzemeltető társaságok, a DunaHír és a Duna-Mix Kft-k HétNap című városi hetilapját szerkesztette.) 

Értsd ez alatt, hogy a DTV csatornáján továbbra is fogható képújság, reklám, ám semmi olyan nem kerül képernyőre, amihez az ő szerkesztői, riporteri, operatőri, hangmérnöki, vágói közreműködésük szükséges.

Sok okból teszik.

A legfontosabb a koncepció, az elképzelés, a cél hiánya.

Hozzátartozik persze az is, hogy másfél éve minden egyes hónapban bizonytalan: megkapják-e fizetésüket? (Legutóbb egy hónapja írtunk arról, hogy egyfajta sztrájkkészültséget léptettek életbe, mivel van köztük, akinek összesen másfél millió forint fizetéssel, honoráriummal, benzin- vagy telefonköltséggel tartoznak.)

Akkor, mintegy varázsütésre, megkapták legutóbbi járandóságukat - hogy a következő havi fizetés megint csak elmaradjon. De őket már nem is ez zavarja a legjobban. Mindannyian súlyosan eladósodtak - ám úgy érzik, hogy erkölcsi és szakmai kötelességüket a nézők, a város és a hivatás iránt mindvégig teljesítették. Akkor is jelen voltak eseményeken, amikor a saját kocsijukon, a saját pénzükből, a saját telefonjukon, a saját költségükön megszervezve kellett odamenniük, bérre és térítésre fittyet hányva.

Azt tartják: a cég(ek) gazdája, bárki legyen is az, bűnös felelőtlenséggel hanyagolta el vállalkozását. Az újságíróknak és műsorkészítőknek tehetetlenül kellett végignézniük, ahogyan egy ígéretes vállalkozást csődbe visznek, kivéreztetnek. Annyi kurázsi sem volt a vezetőkben, hogy leüljenek a dolgozókkal, s elmondják: mit gondolnak, mi a helyzet, mi a tervük? Ha van tervük egyáltalán... A legfőbb gondnak a mai kiúttalanságot tartják.

De bíznak abban (nem, igazából nem abban, hogy valaha is egy fillért látnak járandóságaikból), hogy a huszonhárom esztendőt e néven megélt Dunaújvárosi Televízióból, az ország egyik első, országos szerkesztőségek által keresett és példának állított városi tévéjéből még lesz komoly szakmai fórum.

Érdekes, hogy egyhangúan azt remélik: önkormányzati kezekben lesz ez a fórum. Még azok után is, hogy mindannyian látják: helyi politikusok egymás közti erkölcstelen játszmáinak tétjévé lett a tévé.

A múlt heti városi közgyűlésen, mint megírtuk, jelen volt a sokak által a tévés vállalkozások igazi tulajdonosának tartott Szekeres György, volt szocialista alpolgármester. A képviselők azonban nem adtak szót neki. Mi adtunk - volna, ha felveszi telefonját. Patthelyzet. Mint az a városi tévénél megszokott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!