Hírek

2008.04.07. 02:28

Kirajzottak a motorosok

Dunaújváros - A jó idő beálltával megjelentek az utakon a motorosok. Mit tegyünk, ha szeretnénk elkerülni egy méretesebb bukást, vagy a családot ültetnénk fel mondjuk egy robogóra?

Szigeti Sándor

- Célszerű télen elvégezni az olajcserét, feltenni néha töltőre az akkumulátort, és megtölteni a tankot, ugyanis ha indul a tavaszi zsongás, az ilyen műveletekre úgysem marad türelem - tanácsolja Hermann Henrik.

A Párizs-Dakar ralit háromszor megjárt versenyző szerint még a rutinos motorozóknak sem árt ilyenkor egy kis bemelegítés. Húsz és száz kilométer között van az a távolság, amely alatt a téli szünet alatt elfelejtett tudást, tapasztalatot ismét megszerezzük:

- Gyakran elfelejtik, hogy az első nyári napok nem éreztetik hatásukat az aszfalton. Az út tapadása nem olyan, mint amikor tartósan húsz fok fölött van a hőmérséklet. A meglepetés azután akkor jön, amikor mondjuk, meg kellene állni egy autó mögött, és nincs megfelelő tapadás. Sokszor mondják, az autósok nem figyelnek eléggé a motorosokra, pedig az elmúlt években pozitív változásokat tapasztalok e téren. Inkább az a jellemző, hogy a motoros nem mutatja magát az autóvezetőnek, pedig a szemkontaktus nagyon fontos. Amíg nem látom, hogy az autós észre vett a visszapillantó-tükörben, addig jobban teszem, ha a közelébe sem megyek - mondja Hermann Henrik.

A kétkeréken közlekedők körében tartja magát egy mondás: mindig csak annyival menj, és úgy közlekedj, hogy az őrangyalod is követni tudjon - az egykori dakaros szerint nagyon sokan nem tartják be ezt a szabályt, ezért történik ennyi baleset. Az is igaz persze, hogy az autósokat gyakorlatilag minden tavasszal meglepetésként érik az újra előbukkanó motorosok.

Aki feleségét, nagyobb gyermekét ültetné robogóra így tavasszal, szintén legyen körültekintő. A baj hamar megtörténik - pláne, ha nem vigyázunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!