Hírek

2008.04.02. 02:26

Jobbat nem is tudnak elképzelni

Dunaújváros - Hallgatni is szédítő annak a rengeteg munkának a történetét, aminek árán a Kneipp-házaspár felnevelte fiát. A boldog dédszülők elképzelni sem tudnak jobb helyet szerény újtelepi házuknál.

Pekarek János

Kneipp úr, aki ma már hetvenhetedik életévét tapossa (hálistennek egy januári műtét után újra jó egészségben) kőművesként, egyenesen a néhai Demokratikus Ifjúsági Szövetség megbízólevelével került az új város építkezésére 1950-ben, s itt ismerkedett meg feleségével.

Aki viszont az erdélyi Tasnádszántón született, s 1944-ben, a front elől menekült édesanyjával Nagyvenyimig, ahol két nagybátyja lakott.

Venyimről a munkakeresés hajtotta a városba. 1952-es házasságuk után előbb a Lengyel közbeli házacskát bővítgették - majd az akkor még jórészt gyümölcsösből álló utcában vettek építési telket. A saját két kezükkel építették fel a kis házat, amelynek melléképületeiben volt, hogy ezerkétszáz tojó- vagy vágócsirkét tartottak - miközben mindketten dolgoztak a vasműben, nyugdíjukig.

Kneipp úr szenvedélyes méhész, felesége pedig még mostanában is el-elbiciklizik a piacra, vagy nagyvenyimi emlékei színhelyére is akár. Jogász fiuk, négy unokájuk és egy dédunokájuk a legfőbb büszkeségeik - s örülnek a környék csendjének, kertjüknek, aminél jobbat nem is tudnának elképzelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!