Hírek

2007.07.17. 02:29

Megjött a kánikula!

Dunaújváros - Harminchat fokos rekkenő hőséggel köszöntött be az első kánikulai nap Dunaújvárosban. Tömegek a strandon, ásványvíz és tea a kórházakban, könnyített munkaruha a buszvezetőknek.

Szabó Szabolcs

A polgármester - egyben a dunaújvárosi bizottság elnöke - elmondta, egyelőre nem tervezik, hogy a város közterületein vizet osszanak. Az viszont elképzelhető, hogy a hivatali dolgozók egy része munkaidőrövidítést kap.

Erre azokban az irodákban kerülhet sor, amelyek nincsenek felszerelve légkondicionálóval. A polgármester és a főjegyző együttes döntése értelmében a hivatalban négy óra helyett már délután egy órakor véget érne a munkaidő.

Teagranulátumot, citromot, cukrot és ásványvizet osztanak viszont a betegeknek a Szent Panteleon Kórházban. Franyó Anna ápolási igazgató-helyettes lapunkat arról tájékoztatta, hogy frissítőkből jut az ambulanciákra és a két szakrendelőbe, ahol a vizsgálatra várakozó betegek ásványvizet vehetnek magukhoz. A kórházban egyébként az egyes osztályok tálalókonyháin készítik elő a teát, és ahhoz a betegek külön kérés nélkül is hozzájutnak.

Könnyített munkaruhában dolgoznak az Alba Volán Zrt. munkatársai is a következő napokban. Bár a nadrág és a rövidujjú ing megmaradt, legalább nyakkendőt nem kell kötniük a buszvezetőknek. A harmincöt helyi járat közül mindössze öt van felszerelve légkondicionálóval, így az utasok is jobban teszik, ha felkészülnek a melegre. A buszvezetőknek gyakran negyven fok fölötti hőmérsékletet kell elviselniük, de a Béke téri buszállomáson valamint az üzemigazgatóságon szódával tudják majd magukat felfrissíteni.

A légkondicionálóval ellátott járatokon kötelező működtetni a berendezéseket, bár a gyakori ajtónyitások miatt elképzelhető, hogy ez kevésbé lesz érezhető, mint a távolsági buszokon - mondta el lapunknak Erdős Sándor, a dunaújvárosi üzemigazgatóság vezetője.

Érdekesség, hogy a rendkívülinek mondható időjárás ellenére csendes napot zártak hétfőn a dunaújvárosi mentősök. Bár a meleg miatt utcai rosszullétek előfordultak, korántsem kiugró számban kellett ilyen esetekhez vonulniuk. Az orvosok szerint a szervezet két-három nap alatt fárad el ilyen melegben, vagyis mától a helyzet romlásával számolnak.

Sokan voltak viszont a dunaújvárosi strandon, ahol még öt óra után is több mint hatszázan hűsöltek a habokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!