Hírek

2007.01.24. 09:24

Elhunyt Erich Schumann, a WAZ ügyvezetője

<div>Essen - Elhunyt Erich Schumann. Az esseni székhelyű WAZ Mediengruppe rangidős ügyvezetője rövid, súlyos betegséget követően halt meg vasárnap este, 76 éves korában. </div>

nincs nev

A konszern idős vezetője betegsége ellenére sem hagyta abba a munkát, a betegágyból is tartotta a kapcsolatot a kiadóval, amelynek 20 százaléka az ő tulajdonában volt. A bajor származású Schumann a ş80-as és ş90-es években a szintén ügyvezető társtulajdonossal, a jelenleg 80 éves Günther Grotkamppal együtt nemzetközi médiavállalattá fejlesztette a WAZ-csoportot. Magyarországon a megyei lapok privatizációjakor a WAZ vásárolta meg a Fejér Megyei Hírlap, a Veszprém megyei Napló, a Vas Népe, a Zalai Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap kiadóját, amelyekből később megalakult lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága (PLT). A WAZ-csoport tagjaként készültek el a PLT nyomdái 1995-ben és 2005-ben.

Erich Schumann 1930. december 13-án született Nürnbergben. A WAZ alapítójának, Erich Brostnak a fogadott fiaként jogot tanult. 1978-ban a WAZ ügyvezetője lett. Többek között a Német Sporttámogatási Alapítvány (Stiftung Deutsche Sporthilfe) elnökeként és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként is tevékenykedett, munkájáért megkapta a Szövetségi Érdemkereszt első fokozatát. Schumann nős volt, gyermekei nem voltak. Nagy érdemeket szerzett a sport és a média kapcsolatának javítása terén. Hivatali ideje alatt számos új sporttámogató kurátort tudott megnyerni a média területéről. Halálával egy komoly támogatót is elveszítettünk, hiszen éveken át nagy összegű adományokkal segítette a sportot - nyilatkozta Hans Wilhelm G„b, a Sporttámogatási Alapítvány új vezetője elődje halála kapcsán.

Fitz Pleitgen, a WDR (Nyugatnémet Rádió és Televízió) biztosa a következőket mondta: Nagy szomorúság számomra Erich Schumann halála. Elhunytával korunk lapkiadásának egyik kiemelkedő személyiségét veszítettük el. Szerinte Schumann egyszerre volt pragmatikus és látnok. Elkötelezettségével, akaraterejével és kreativitásával jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a WAZ nagyra becsült európai vállalattá váljék egy olyan piacon, amelyet kemény harcok jellemeznek.

A WAZ Mediengruppe napjainkban több mint 500 kiadványt egyesít, köztük a cég szívét-lelkét, a Westdeutsche Allgemeine Zeitungot, valamint további 37 európai napilapot, amelyek összesített példányszáma meghaladja a négymilliót naponta. Tizenhatezer munkatárssal évente hozzávetőleg kétmilliárd eurós forgalmat ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!