Hírek

2006.10.16. 02:29

Tökös napok voltak

Rácalmás (ke) - A tökfesztivál megmozgatta a rácalmásiak fantáziáját, ugyanis tökkompozíciók, rajzok és ételek sokaságát vonultatták fel a háromnapos rendezvényen.

Körmendi Erzsébet

Mire jó a tök? Akinek az evésen és a töklámpáson kívül más nem jut eszébe, az némi gondolatébresztő erejéig elmehet ilyenkor ősszel Rácalmásra, hogy lássa, mennyi színpompás alkotás készülhet e termésből. Formáját tekintve egyszerűnek nevezhetjük a sütőtököt, viszont ha az éppen Döbrögi úr fenekeként kandikál ki a nadrág és az ing közül, már jót derül rajta az ember. Aztán ott vannak a színükben és formájukban hallatlan változatosságot kínáló dísztökök: kosárba rakva gyönyörűek. De ékei lehetnek a szökőkutat, formálhatnak varangyosbéka-királyt, tökfejet, süngyereket. Mindezeken felül is számtalan látványosságot - például íjászbemutatót -, kiállításokat, délutánonként igényes kulturális műsort vonultattak fel a háromnapos tökfesztivál szervezői. Szalai Árpád, a Rácalmási Faluvédő Egyesület elnöke honosította meg tavaly a rendezvényt, amely iránt idén már akkora volt az érdeklődés, hogy a művelődési ház és a körülötte lévő szabad terület szinte kicsinek bizonyult. Szalai Árpád egyébként elárulta: a községben nagyon sokan termesztettek dísz-, sütő- és takarmánytököket erre a célra, ő például összesen 2300 darabbal kápráztatta el a vendégeket. Az iskolások és az óvodások kompozíciókkal készültek, a lakók pedig az utcafront tökös díszeivel járultak hozzá a falu fesztiváli hangulatához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!