Hírek

2006.06.07. 22:00

Vissza a volt vásártérre?

<b>A legolcsóbb megoldás az, ha a Vasmû úton marad a kirakod</b>

Mórocz Zsolt

Négy tervezõirodát bízott meg a város azzal, hogy találjanak kirakodóvásár tartására alkalmas helyet a város területén. Korábban több lehetséges helyszín is szóba került például a vásár Piac térre való visszahelyezése, a Schalbert-sziget, a Béke-liget, az Alsó Dunapart a volt szovjet laktanya területe, de a Cirkusztérrõl és a Béke városrészi nagy parkolóról is folyt a vita egy ideig.
Az egyik felkért cég nem készített tanulmánytervet, a Dunaterv Bt. javaslatában a 62-es útnál található, volt vásártér mögötti területet találta a legmegfelelõbbnek. Ott komoly infrastrukturális fejlesztéssel egy a kizárólag vásártéri hasznosításon túlmutató központot lehetne kialakítani. A megvalósíthatósági költségbecslés több mint 368 millió forint, ehhez módosítani kell a rendezési tervet, meg kell vásárolni a földet, ami jelenleg nem önkormányzati tulajdonú, ki kell vonni a mûvelési ágból és az elõközmûvesítés sem maradhat el.
A Pomsár és Társai Kft. a 6-os út nyugati oldalán vizsgált meg területeket. A nagyvenyimi és a baracsi leágazásnál megoldható az infrastruktúra kiépítése, ez egy három hektáros területet figyelembe véve körülbelül 300 millió forintos beruházást igényel, a végleges összeg azonban a fél-egy milliárd forintot is elérheti.
A Térmûhely Kft. egy rangsort állított össze, különféle szempontok alapján nyolc helyszínt pontozott a leginkább ideálisnak a vásár mostani helyszínét találták, vagyis szerintük a Vasmû út stadion elõtti területét kellene fejleszteni, ezzel alkalmassá téve a vásártartásra. A megvalósíthatósági költségbecslés szerint mintegy 180 millió forintra lenne szükség. Ez azonban gondot okozhat, hiszen ehhez közutat kell rendszeresen lezárni, aminek komoly feltételei vannak.
A közgyûlés tehát nehéz döntés elõtt áll az elõterjesztés alapján vagy a rendezési terv módosítását választják, e szerint tehát a volt vásártér vagy pedig a Pomsár-féle két, 6-os út melletti helyszín valamelyike mellett voksolnak. A másik lehetõség, hogy a Vasmû út fejlesztését és a stadion elõtti területet választják végleges helyszínnek. Ahol kéthetente kapuzat, harangláb emelné ünneppé a jeles eseményt. Fotó Vohlmann György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!