Hírek

2006.06.27. 22:00

Szombat reform indul!

<b>Nõ a várakozási idõ, nem lesz pótágy, osztályok szûnhetnek meg</b>

Mórocz Zsolt

Fõorvosi és fõnõvéri értekezletet tartottak tegnap a kórház auditóriumában. Dr. Máté-Kasza László fõigazgató azzal köszöntötte a megjelenteket
- Ha a melegtõl nem kaptunk hõgutát, akkor a finanszírozási rendszer változása közelebb visz minket ehhez.
Mire e drámai hangnem?! A közlönyben hétfõn jelent meg az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásáról szóló rendelet, aminek értelmében július elsejétõl, azaz e hét szombattól drasztikus változások lépnek érvénybe az egészségügyben. Az egyik legfontosabb az ez évi elszámolást érintõ új rendelkezés 2006. július 1-tõl az elszámolás alapja a 2005. évben degresszió nélkül elszámolt teljesítmény 95 százaléka. A helyi kórház elmúlt évi teljesítménye az úgynevezett volumenkorlátot jóval meghaladta, a megállapított teljesítményvolumenen felül azonban degresszíven (folyamatosan csökkenõ mértékben) finanszírozott az állam. Most már e csökkentett mértékû finanszírozást is eltörlik, csak a tavalyi teljesítmény 95 százalékát kapja meg a kórház. Ezen felül - ha indokolt is a betegellátás - nem fizetnek az intézménynek. Megszûnik a pótágyazás is, mert a száz százalék feletti ágykihasználtságot szintén nem finanszírozzák. quotAkkor is ez van, ha a rendelkezés végrehajtása veszélyezteti az ellátás biztonságátquot - mondta Máté-Kasza a kormányrendelet tartalmát ismertetve.
Az elmerehabilitációs, a belgyógyászati, a mozgás-szervi rehabilitációs, ideg-gyógyászati, krónikus sebészeti ágyak esetében a finanszírozásnál alkalmazott szorzók jelentõs mértékben csökkennek, drasztikus mértékû az elvonás. Külön osztályként tehát nem tartható meg egyik sem. A Kulcson folytatott tevékenységek szintén veszteséget termelnek. Az ápolási osztály valahogyan fenntartható, mert ott a betegtõl napi kétezer forintos hozzájárulás kérhetõ.
A 30 százalékos gázáremelés havi 750 ezer forint, a villanyáremelés, ha 14 százalékkal, és nem a szóbeszéd szerinti 30 százalékkal számolnak, havi 900 ezer forint, az áfaemelés havi 1,5 milló forint veszteséget okoz az intézménynek. Az ebbõl adódó, kalkulált éves költségnövekedés összesen 38-40 millió forintra tehetõ. A finanszírozás változása miatt évi 380 millió forint bevételcsökkenéssel számolnak, a járóbeteg-ellátás közel 95, a krónikus ellátás 140 millió forintos évi veszteséget jelent. Az intézmény ötmilliárdos költségvetésének tehát körülbelül tíz százaléka úszik el. Ráadásul a tervezett szakmapolitikai rendelkezések még nem publikusak, de további szigorítások várhatók. Például a protézisbeültetések, inkontinencia-, hematómakezelések nem lesznek elszámolhatók. Meghatározzák, hogy az ország mely intézményeiben végezhetõek el ezek a beavatkozások, a többinek pedig nem fizetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!