Hírek

2009.11.26. 03:25

1555 liter vért adtak idén Dunaújvárosban

Dunaújváros - A véradók napja alkalmából a városi vöröskereszt szerdán kitüntette az ötven- és hatvanszoros véradókat a Fészek étteremben.

Vinczellér Anita

A véradók napját pénteken tartják, ezért fontosnak érzik a helyi vöröskereszt munkatársai, hogy jelképes ajándékkal, színes lámpával, oklevéllel, éremmel, és vacsorával köszöntsék a rendszeres véradók önfeláldozó segítségét.

Dr. Barna Katalin, a helyi véradóállomás főorvos asszonya szerint idén 3781-en adtak vért, ebből 466 első véradó volt, amire nagyon büszkék. - Azok kapnak kitüntetést, akik önzetlenül tudnak egy jó cél mellett kiállni. Sok ember nyújt segítséget, ha barátja, ismerőse vagy rokona kerül bajba, de vannak olyanok, akik ismeretleneken segítenek. Az ő emberségük határtalan - mondta az ünnepségen a főorvos asszony.

A véradással nemcsak a bajbajutottakon segítünk, hanem a saját szervezetünknek is jót teszünk, mert új vörösvértestek termelődnek, így frissül a vérünk.

Van, aki nagyon is komolyan veszi a jelmondatot: Adj vért, és ments meg három életet! Tegnap azokat díjazták, akik ezt így is gondolják. Az ötven-, hatvanszoros véradókat a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei igazgatója, Kajári Ilona személyesen is köszöntötte és előre jelezte: a hetven- és a százszoros véradók elismerése november harmincadikán Székesfehérváron lesz, és a most jelenlévőkkel mihamarabb szeretne ott találkozni. A városból tíz véradó lett idén hetven-, illetve nyolcvanszoros véradó. Kajári Ilona reménykedik abban, hogy a jövőben nő majd az első véradók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!