Hétvége

2017.04.21. 17:18

Utazás Szent Pantaleon nyomában

A II. Monostor Konferencia előadója volt dr. Baráth Károly. Ismertette, hogyan lett Szent Pantaleon a kórházunk neve, majd virtuális utazás során európai kultuszának emlékhelyeit mutatta be.

Településünk és kórházunk névadója 275. és 304. között élt, 29 évesen hitéért vértanúhalált szenvedett. Mivel ez jóval az egyházszakadás előtt, az ókeresztyén korban történt, ezért az egész keresztény világ magáénak vallhatja.

A nyugati világban Szent Pantaleonnak szentelt templomot Kölnben találunk, ősrégi épületről van szó. A templomot II. Ottó (973-tól uralkodott) építtette, és adta feleségének, a bizánci Teofanu hercegnőnek, aki Szent Pantaleonnak szentelte.

Délre utazunk, a következő Szent Pantaleon templomot Velencében találjuk. A Serenissimának fontos volt egy várost védelmező orvos-szent az akkori járványok miatt. Velencében ma sem kerületekre, hanem plébániákra osztják a várost. Épületünk a Dorsoduro negyedben, a névadó plébániában van. Szép és különlegesebb a belső tér, a borítás fehér márvány. A mennyezeten a világ legnagyobb ismert egybefüggő olajfestménye van vásznon, Szent Pantaleon megdicsőülését ábrázolja. Felülete 443 négyzetméter, Giesuppe Fumiani festette. A képen jobbra ül a császár, és nézi a szentély felett Szent Pantaleon vértanúságát, miközben két angyal már hozza a koronáját.

Itáliában Nápoly alatt van még jeles Pantaleon-emlékhely, az Amalfi tengerparton. Ravello városában nagyon szép temploma van, a szentély egy oldalsó kápolnájában őrzik szentünk vérét kicsi fiolákban. Emléknapján, amit július 29-én ünnepelnek, a megalvadt vér cseppfolyóssá válik, akárcsak a Nápolyban őrzött Szent Januariusé.

A jeles orvos-szent a régi bizánci keleti kereszténység országaiban a nagy szentek sorában szerepel.

Ezután gondolatban a görög szigetekre repülünk. Vessünk egy pillantást a nagy mesterek palotájára. E szigorú várból oltalmazták a kereszténységet kétszáz évig. A mellette kezdődő utcában laktak a rend lovagjai. A sziget, Ródosz egyik völgyében Szent Nektarius templomát találjuk. A játékos harangtorony alatt a templomban egy képen együtt látjuk Szent Miklóst és Szent Pantaleont. Fiatal szentünk kezében tartja attributumait. Egyikben a kis rekeszes gyógyszeres dobozt, a másikban a kanalat, amelynek felső végén kereszt van. Szó sincs az elképzelt idős, bölcs orvosról. Szentünk fiatalember, ruhája ragyogó, ami arra utalhat, hogy valószínűleg gazdag.

Akik Szent Pantaleon segítségét kérték, nem maradtak hálátlanok. A kapu fölött olvasható az írás: „Aiosz Pantaleimonosznak szentelve". Amilyen kicsinek látszik a templom kívülről, olyan hatalmas nagy belülről.

Folytatva utunkat, Tilosz kopár szigetének egyik hegyén találjuk a Szent Pantaleon kolostort. E szigeten minden évben július 25. és 29. között Szent Pantaleon Ünnep van körmenettel, amely ebben az erődszerű kolostorban ér véget.

Tovább utazunk Szantorini szigetére. Mondják, hogy ez volt egykoron Atlantisz. Verne innen kapta az ötletet a Rejtelmes szigethez. Számtalan csodás épület között két Szent Pantaleon templom is van a szigeten.

Egy kicsit északnak utazunk, Görögországba, ahol egy félszigeten találjuk Athoszt. A név talán ismerős lehet A három testőrből. A félsziget közepén végigvonul egy 2000 méteres, Tátra magasságú hegy, oldalában számtalan kolostor. Ezek egyike a Szent Pantaleimonosz nagy kolostor, amely a mai napig a moszkvai pátriárka gondozásában van. Ami fontos, hogy itt őrzik szentünk koponyáját. Az ott látható ikon Oroszországból származik, hátlapján szentünk élete orosz nyelven.

Göröghonban magasodik Chilandariu nagy kolostora, ahol a szerb szerzetesek ereklyeként őrzik szentünk jobb lábát. A kolostor Szent Pantaleon ikonja 1456-ból származik. Dionisziu szépséges kolostorának pedig szentünk jobb csuklója kincse.

Még mindig Görögországban maradva Filoteu település eldugott kolostorában lábának egy részét őrzik. Ettől nem messze található Theszaloniki városa. Itt is van egy bizánci eredetű Szent Pantaleon Templom.

Végül minden út, a mienk is Rómába vezet, ahol természetesen van Szent Pantaleon Templom, mindjárt a Piazza Navona alatt a korzón található. A kapu felett látjuk Szent Pantaleon nevét.

Végül térjünk haza Dunaújvárosba, itt a pentelei Szent Pantaleon kolostor romjai árulkodnak. A tatárjárás előtt épült, romjai 1903-ig megvoltak, amikor is a Duna szabályozásával teljesen kikotorták. Örömünkre szolgáljon, hogy 500 év múltán Szent Pantaleon visszaköltözött Dunapentelére. A régi római katolikus templomban két Szent Pantaleon ábrázolás is van, egy freskó és egy üvegablak. Az óvárosi görögkatolikus kápolna ikonosztázán látható, hogy Szent Pantaleonnak van szentelve: „Glória tibi sanktus Pantaleon", amely nyelvünkre fordítva így hangzik: Dicsőség neked, Szent Pantaleon.

Dr. Baráth Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!