Hétvége

2012.04.01. 06:45

Tojásfestő maraton: a berzseléstől a petchwork-díszítésig

Székesfehérvár - Az idén nem volt olyan szép napsütéses idő, mint tavaly, de azért így is jócskán akadt érdeklődő a szombati Rác utcai tojásfestő maratonon.

Gábor Gina

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a tavalyi siker után ismét arra vállalkozott, hogy húsvét előtt, az ünnepre készülődve megtanítsa az érdeklődőknek a tojásfestési technikákat. A hűvös időben a Kézművesek Háza udvaráról az épület nagytermébe költöztek a tojásdíszítők, de ez sem szegte kedvüket: gyerekek és felnőttek  mintákat írókáztak, festettek, ragasztottak, vagy a festékes fazék körül sürögtek-forogtak. 

A kézművesek kétóránként váltották egymást reggel tíztől, pontos beosztás szerint, hiszen arra vállalkoztak, hogy este tízig fogadják a látogatókat. Ottjártunkkor a  berzselést Gelencsér Juli, a viaszolást felváltva Radetzky Jenőné Csilla, Berta Mária, Zsovák Klára, Borsos Márta oktatta, Lisztné Lampert Piroska pedig a tipikus  ókalocsai tojásfestést mutatta meg.



Rózsavölgyi Ágnes kárpitszövőtől azt leshették el az érdeklődők, hogy miként lehet a tojást egyszerű fonaldíszítéssel csinosítani. Tóthné Albrecht Ágnes textilművész, játékkészítő pedig megismertette velünk, hogyan  készül a csiriz és maradék textil segítségével a  petchwork-díszítésű  hímes tojás. Közben kézműves bemutatót tartott Gergő Katalin csipkeverő, aki ilyenkor, húsvétkor még a kifújt, megfestett tojásokra is vert csipkéből csinál míves „kabátot”.

De a kézművesek vásáron is kínálták portékáikat: a textilművészek - Tóthné Albrecht Anikó valamint  Huszné Kámán Zsuzsi -  standjain szebbnél szebb színes textilből varrott, kedves húsvéti figurák (nyulak, csibék, csirkék és egyéb állatok) vidították fel a a közönséget. Látogatásunkkor - ha nem is volt tumultus -, az érdeklődők (nézelődők, tojásfestésre vállalkozók)  folyamatosan érkeztek: sőt, a magyar hagyományokra kíváncsi finn és török vendégekkel is találkoztunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!