Hétvége

2013.04.19. 09:47

Tanulnak, s tesznek álmaikért

Aba régi álma, hogy nagyközségből várossá léphessen elő.

Miskei Anita

A helyiek ezért tesznek is, nem csak csatornát építtettek, gimnáziumot hoztak létre, hanem maguk is arra törekednek mindennapjaik során, hogy egy város szellemiségét is megteremtsék saját tudásukkal. Az intelligens kisváros azonban csak úgy valósulhat meg, ha mindannyian képzik magukat. Ennek egyik formája a napokban újraindult civilegyetem is.  

A nagyközségek, kisvárosok különös helyzetben vannak hazánkban, valamivel már nagyobbak, többek az apró falvaknál, ám messze a nagyvárosok mögé sorolják csak őket. Ebből a furcsa körből nem könnyű kiemelkedni, gazdasági körülményeiken, tudásukon javítani, az abaiak néhány éve mégis erre tették fel életüket.

 

Az elmúlt években ennek eredményeként valósulhattak meg az Aba Napok programjai

Kossa Lajos, a település polgármestere mert nagyot álmodni, melynek megvalósításában a helyiek mellett Varga Csaba társadalomelmélettel és társadalomfejlesztéssel foglalkozó szociológus, a Stratégiakutató Intézet ügyvezetője is segítséget nyújtott. 2010 őszén civilegyetemet indítottak azzal a céllal, hogy a településen élők esélyeit javítsák, látókörüket szélesítsék, s valóban intelligens kisvárossá emelkedjen, erősödjön Aba. Ami azért is különleges, mert jellemzően városokban kezdeményezték ezidáig a civilegyetemek működtetését.

Remélték, a tudásalapú fejlődés, az innováció-központúság segít majd abban, hogy céljaikat elérjék. Az akkoriban elindult civilegyetemen rámutattak arra, hogy az anyagi jólét, a személyiség fejlődés, a fenntarthatóság nem egyszerűen csak spirituális szavak, hanem elérhető célok. Varga Csaba szakmai tapasztalata segített abban, hogy a helyiek elfogadják ezt az új törekvést, felismerjék, önmaguk képviselete, a településen aktív szerepvállalásuk mind előre viheti sorsukat. 

A civilegyetem, mely a XXI. század oktatási intézménye, felkészíti a helyieket a tudás és tudatközpontú társadalom korszakára, melynek során a hagyományokat újrateremti, s megőrzi, továbbviszi a helyi értékeket. Abán az értékek megőrzése, a helyiek aktív szerepvállalása, összefogása fontos. A legtöbb közösségi megmozdulás sikeres, ennek ékes példája az Aba Napok rendezvény is, mely egyszerű falunapból nőtte ki magát, s vált országosan is ismert és népszerű fesztivállá.

A civilegyetem pedig abban segít, hogy még inkább helyt tudjanak állni az abaiak, viseljék a sikert és a kudarcokat is egyformán. Ennek szellemében indult most újra a civilegyetem, ahol továbbra is a minőségi oktatáson van a hangsúly. Varga Csaba "Az új világ születése" címmel tartott előadást. Már a jövő sem a régi, fogalmazta meg a szociológus, aki szerint csak tudással léphetünk a változások élére, s élhetjük meg méltó módon az új világot.

A helyiek körében népszerű rendezvény egy sorozat, több előadást hallhatnak, érdekes előadók igyekeznek bevonni a hallgatóságot, ráirányítani figyelmüket arra, hogy ma már egyre kevesebbet várhatnak fentről, a maguk, s a közösség cselekedete, tettei vihetik előre sorsukat. Épp ezért működnek ma is a településen az egyes utcaközösségek, ahol összefogásukkal környezetüket külső segítség nélkül teszik szebbé, jobbá időről időre. De összefogásukkal véleményük is kifejezőbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!