Hétvége

2009.05.23. 02:27

Nemzetközi vasútépítők a Bánkiból

Miközben egyre aggasztóbb hírek érkeznek az évtizedek óta tolató üzemmódban araszoló Magyar Államvasutak peronjairól, azért a kötöttpályás világ egy sínpárján akadálytalanul zajlik a nemzetközi forgalom.

nincs nev

Külön dicsőség Dunaújvárosnak, hogy az Európai Unió első, diákok által épített kisvasútjához a Bánki iskola pedagógusai és tanulói készítették a magyar kocsit. A 2007 szeptemberében indult programról - European CNC-Network, Train for Europe - már többször is olvashattak lapunkban. Az alábbiakban egy kis áttekintéssel szeretnénk szolgálni (kis)vasútbarát olvasóinknak.

A kezdetek! Egy németországi és egy belga iskola 2006 elején kitalálta, hogy létre kellene hozni egy európai hálózatot a számítógép-vezérlésű szerszámgépek iskolai alkalmazásának segítésére, oktatási anyagok közös fejlesztésére. Az ötletelést szorgos tettek követték. A partnertoborzás során a külhoni intézmények korábbi újvárosi kapcsolataik nyomán hívták meg a Socrates - Comenius 1, valamint a Tempus Közalapítvány által támogatott eu-s kisvasútfejlesztési programba a Bánkit. A kezdetekkor tizennégy ország tizenöt iskolája megállapodott, hogy egy európai szerelvényt építenek, minden nemzet egy saját vasúti kocsi kivitelezését vállalta. A program két vezető magyar pedagógusa Zsidó Norbert és Jadlószki Zoltán lett. A tetemes költségekkel járó vasútépítési kezdeményezést pályázati pénzekből finanszírozta az intézmény. 2007-ben Zsidó tanár úr eredményes pályázatának köszönhetően tizenkétezer eurót kapott a Bánki csapata - a diákok a két év során megfordultak Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Belgiumban is.

A végkifejlet! Két esztendő munkája során elkészültek a szerelvények - összesen huszonegy ország csatlakozott az uniós kisvasúthoz. A záró eseményre Bad Kreuznachban ültek össze az építők április végén. Itt zajlott a vagonok összeszerelése, egymáshoz illesztése. A szerelvény április 27-én robogott be az EU fővárosába, Brüsszelbe, itt a Gyöngyössy Csaba igazgató, Horváth Viktor, Jadlószki Zoltán, Zsidó Norbert pedagóguskommandó mellett Fogarasi Julianna és Koncsek András végzős technikus tanulók képviselték a hazánkat. A Európai Parlamentbe az EP-képviselő örömére bezakatolt a szerelvény, Némi csalódás, hogy a magyar képviselők közül mindössze Gál Kinga jelent meg e vonat üdvözlésekor. A többiek nyilván lekésték a csatlakozást... M

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!