Hétvége

2012.08.19. 07:22

Nagy királyunk, kis bélyegeken

Székesfehérvár: királyi város; Szent István családja a filatéliában; Szent István az államalapító; Szent István az egyházszervező; Az 1000 éves István király; A Szent Korona és a koronázási jelvények; Szent István az 1938-as bélyegeken; Fehérvári hétköznapok... Néhány cím a Szent István Király Múzeumban, a Rendház dísztermében nyílt kiállításon látható tablókról.

Szabó Zoltán

Különleges tárlat a Király és városa - Szent István és Székesfehérvár a filatéliában című tárlat. Bélyegeken tárul fel a történelem és alapos böngészés után azt is felfedezhetjük, hogy az adott kor mit gondolt, kapcsolt hozzájuk,  mindenekelőtt persze államalapító királyunkhoz.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a Fehérvárhoz, illetve Szent Istvánhoz és családjához köthető bélyegekkel, az 1938-as jubileumi évvel kapcsolatos kiadványokkal is. Bemutatásukhoz pedig segítségül hívták a Bélyegmúzeumban gondosan őrzött különleges grafikákat, bemutatják készítőiket és történeteiket. Mindezek igazolják azt, amit Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója a megnyitón mondott. A bélyeg nem csupán a bérmentesítés eszköze, hanem sokszorosított kisgrafika, de ezen túl a történelem szereplője, egy ország névjegye, a nemzeti és egyetemes kultúra része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!