ma is fiatalos, mozgékony

2018.07.15. 11:30

A szívét és az eszét egyszerre használja a dunaföldvári Nagy Gáborné

A Talmud szerint hét tulajdonságáról lehet megismerni a bölcset: „Nem beszél az előtt, ki tudományra és korra nézve őt megelőzi, nem szakítja félbe más beszédét, nem válaszol elhamarkodva, kérdez s felel, amint illik, rendet tart a beszédben, megmondja, ha nem érti, s helyesli az igazat.”

MENYHÁRT FERENC ÉS ZSÍROS MÁRIA

Nagy Gáborné négy cikluson keresztül vezette a várost, már több éve nyugdíjban van Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Szívvel és ésszel

Persze abban az időben bölcsek kizárólag férfiak lehettek. Elvétve ugyan találunk néhány nőt is az ókori történetek szereplői között: uralkodókat, az „okos” jelzővel illetett asszonyokat, egy-két prófétát is, de bölcset nemigen. Manapság már ritkán lehet hallani, hogy valakit bölcsnek tart a környezete, pedig a mai ember is vágyik a bölcsességre, szereti az ilyen ember társaságát, és ösztönösen vonzódik hozzá, legfeljebb nem ismeri fel. Pedig azonnal meg lehet érezni, hogy a beszélgetőpartnerünk bölcs ember, mert nem csak megszólalásával vált ki tiszteletet. Az okos ember tudással, műveltséggel rendelkezik, a bölcsnek tartott ezenkívül olyan élettapasztalattal is, ami meghatározza gondolkodását és azt is, ahogyan a dolgokra reagál. Ahogy mondani szokás: a szívét és az eszét egyszerre használja. Egész habitusán érződik a nyugodtság, a kiegyensúlyozottság, a tanult ismertek bősége mellett a tapasztalat, a pozitív hozzáállás, a megoldások keresése és a szerénység.

A kezdetekről

Hasonló embert ismertünk meg a dunaföldvári Nagy Gábornéban. Az egész még a születésekor, a családban kezdődött. Édesapja, a szigorú tartású, polgári értékrendben élő mesterember fiút várt első gyerekként, de mivel lánya született, őt is az inkább fiúkhoz illő, szerető szigorral nevelte. Ismert, köztiszteletben álló ember volt Földváron. Emlékezetesek a középületeken, templomon, iskolákon elvégzett felújító munkái, amelyeket ma is sokan emlegetnek. Ica nyaranta gyakran dolgozott édesapja mellett, megszerette az építőipari munkát. Érettségi után ezen a területen tanult és szerzett diplomát. Közel két évtizedig dolgozott a költségvetési üzemnél, ahol a lakások felújítása, karbantartása, közművesítése volt a feladta. Házakat, óvodát, fedett fürdőt tervezett. Technikusi beosztásban kezdte, majd szakértelmének és tehetségének köszönhetően üzemvezető lett. Amikor a fiai megszülettek, egy időre lassított kicsit a tempón, alacsonyabb munkakört vállat, hogy a család ne lássa kárát a vezetői beosztással járó sok-sok távollétnek.

Nagy Gáborné négy cikluson keresztül vezette a várost, már több éve nyugdíjban van Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Négy cikluson keresztül

Később újra belevetette magát a szakmába, mígnem 1994-ben, a földváriak felkérésének engedve, indult az önkormányzati választáson, és a település őt választotta meg polgármesterének. Négy cikluson keresztül viselte a tisztséget, vezette a várost. Józan ésszel, szakértelemmel, az otthonról hozott szakmai és emberi tisztességgel. Egy nő, aki otthonosan mozog egy férfias szakmában, hiszen tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozott világ­életében. Édesapjától pedig azt is megtanulta, hogyan kell az építőiparban szépen dolgozni. Vezetői pályája során sok gyakorlatot szerzett az építőipari munkások körében. Tudta, hogyan kell az emberekkel bánni ahhoz, hogy jó munkát végezzenek. Azt is tudta, mit kell megnézni, mit kell ellenőrizni, hogy a beruházás megfelelő minőségben és költséggel készüljön el.

 

Ebben az időszakban került sor a híd felújítására, az elkerülő út megépítésére, a gáz- és a csatornahálózat kiépítésére, a vár és az oda vezető utcák rendbetételére, meg még sok egyéb fejlesztésre, beruházásra. Mindegyik kiemelt nagy projektnek tekinthető, de Ica mégis a volt szovjet laktanya ipari és lakóparkká történő átalakítására a legbüszkébb. Az országban akkoriban rengeteg ilyen hasznosításra váró komplexum volt, és sok helyen máig sem sikerült megfelelő funkciót találni azoknak.

Már több éve nyugdíjban van. A sokévi kihagyás után nem ment vissza a szakmába. Csinálhatott volna egy saját céget, adhatna tanácsot jó pénzért, bírálhatta volna az utána következőket, ahogy sokan megteszik, de ő nem ilyen alkat. Ha eljön az idő, el kell tudni távolodni attól, ami volt. Azt mondja, fel kell ismerni, hogy mások is csinálhatják jól a dolgot, még akkor is, ha másképpen nyúlnak hozzá. Az ember lelke nem öregszik, ha a külsején nyomot is hagynak az évek. Ica ma is fiatalos, mozgékony, és minden jó dologra kapható. Sokat foglalkozik az unokáival, segít a férjének a gazdaságban, de részt vesz a kisebb helyi közösségek tevékenységében is, ha megkeresik. Olvas, kertészkedik, aktívan segíti néhány civil szervezet munkáját. Hallgatva Ica történetét, a bibliai Salamon király mondása jutott eszünkbe: „fogadd el az okos intést, az igazságot, a törvényt és a becsületességet”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!