Kutyaterápia

2018.09.29. 20:00

Mini Hard Dog Race versenyen vettek részt az iskolások

A szeptemberi hónap a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai számára lényegében egy beszoktatási hónap. Ez idő alatt szoknak össze a régiek az új gyerekekkel, akik egy kicsit megismerhetik az iskola hangulatát.

Balla Tibor

 

Ennek értelmében nagyon sok programot építenek be a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium hétköznapjaiba. Olyannyira, hogy ilyenkor minden péntek egy programnap, amikor valamilyen külső rendezvényre kimozdulnak a falak közül.

Púza András láthatóan rajong a kutyákért, háromlábú társával is viccelődött
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A hónap első péntekjét az élményfürdőben töltötték, a másodikon íjászat volt a szabadstrandon, a harmadikon szabadulószobában voltak és számháborút rendeztek, a hónap utolsó péntekjén, tegnap pedig egy mini Hard Dog Race versenyen vehettek részt az iskola tanulói. A beszoktatás után minden hónapba belefér majd egy programnap, októberre például gyalogtúrát terveznek a rácalmási szigetvilágba, majd Kulcsra és vissza.

Tegnap délelőtt a Hard Dog Race verseny kitalálója és alapítója, Púza András személyesen látogatott el városunkba, ami egyedülálló eseménynek számít Magyarországon, hiszen eddig csak Piliscséven és csak kutyásoknak szervezetett akadályfutást. Dunaújvárosban a penteleis gyerekkel karöltve alkották meg a pályát, és teljesítették együtt a Duna Dog Center Kutyaiskola tagjaival kiegészülve. Ezt megelőzően Púza András, aki hivatásos tűzszerész, katonaként Afganisztánban szolgált hét hónapot kutyákkal, egy előadást is tartott a gyerekeknek. Mesélt arról, hogy bombákat hatástalanított, és levetített két kisfilmet, amikben az afganisztáni élmények mellett a Hard Dog Race versenyekről is volt szó.

A Pentelei Mentálhigiénés Iskolában nem ismeretlenek a kutyák, hiszen Czibere Cecília, a Duna Dog Center Kutyaiskola vezetője kutyás fejlesztőprogramokkal foglalkozik a gyerekekkel. Egy saját szobája van, ahová – akár óra helyett is – bemehetnek a gyerekek, hogy a kutyák mellett ellazuljanak, vagy tanuljanak, vagy akár ott írják meg az aktuális dolgozatot.

Kemény verseny kemény kutyákkal

A Hard Dog Race kutyás akadályfutó verseny 2016-os debütálása óta futamról futamra töretlen népszerűségnek és egyre több résztvevőnek örvend itthoni és külföldi versenyein egyaránt.

A Hard Dog Race ötlete 2014-ben született Púza András, volt kutyavezető tűzszerész, afganisztáni veterán fejében. András 2016-ig formálta és tökéletesítette terveit.

Az első versenytől kezdve a HDR neve összefonódott Piliscsévvel, a Motocross Centrum homokos, óriási kihívásokat és lehetőségeket rejtő pályájával. A papírra vetett álomból így lett kézzelfogható valóság. A Hard Dog Race futam egy olyan egyedülálló kutyás akadályfutó-verseny, ahol gazdik és kutyák együtt teljesítik a kitűzött távot, épített és természetes terepakadályokat legyőzve.

A Hard Dog Race jelenleg Base (6 km, 16 akadály), Wild (12 km, 22 akadály) és Junior (2 km, 8 akadály) futamokat indít évente egy alkalommal. A következő évi helyszín egyelőre még bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!