vallott sikereiről és kudarcairól a fiataloknak

2018.10.21. 15:30

Kiégés, újrakezdés és felépülés Risztov Évától

Pályaelhagyó munkaügyis trénerként meglehetősen gyanúsan tekintek a „mindent, de hirtelen megoldunk” mottóval született motivációs beszédfolyamokra. Risztov Éva olimpia bajnok az elmúlt hét végén a térségi úszósport fiatal tehetségeinek tartott előadást. A „Soha ne add fel!” sokat emlegett mottóját hitelesen képviselte az úszóklasszis.

Szabó Szabolcs

Adott egy vidéki, pontosabban hódmezővásárhelyi kislány, aki találkozik – és itt most nem szükségesek pótlékos jelzők – Egerszegi Krisztinával. A nagy találkozás hatására hősünk, Risztov Éva eldönti, hogy olimpiai bajnok lesz. Számos fiatal indítja ezen elhatározással sportpályafutását, a különbség csak annyi, hogy Risztov be is tartotta a maga számára szabott követelményét és ítéletét. A londoni éremosztáshoz vezető út azonban több volt, mint göröngyös.

Risztov Éva a jól kérdező ifjúságot is díjazta
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Lehet, a mai világban ez furcsának hat, de én tényleg mindent feladtam az úszásért. Nem voltak barátaim, nem volt szabadidőm. Edzéseken a fiúkkal úsztam, a lányok sokszor kiközösítettek. Nehéz volt, de anyukám mindig mellettem állt. A családtól csak egyet kértem, hogy otthon ne essen szó az úszásról. Ezt elfogadták – mondta el a kezdetekről a bajnok, aki aztán alig húszévesen megcsömörlött, kiégett.

– Éveken át tudtam és hittem, hogy minden edzésnek értelme és haszna van. Még a betegségeimet is próbáltam eltitkolni, hogy jobb és eredményesebb legyek a versenytársamnál. Volt, hogy világcsúcsrészidőket mentem, csak hogy bizonyítsak. Aztán egy nap úgy keltem fel: vége. Nem érdekel...

Az egyik legnagyobb reménységnek tartott magyar úszó, Risztov tényleg befejezte. Elment gyerekekkel foglalkozni. Majd egyszer megcsörrent a telefon, és Debrecenbe hívták, ahol részt vállalt a helyi úszósport kiépítésében, majd pedig újra felépítette magát élsportóként, pontosabban nyílt vízi hosszútávúszóként. Úgy, hogy a mai napig utálja a szabadvizet.

– Ott ülök a londoni olimpiai faluban. Zörög a telefon, áthív a szövetség vezetése. Közlik: Éva baj van, nagy. A négyszer százas női váltóra csak három lányt hoztunk ki... Azért ezen elgondolkoztam! Beugrottam, a váltó végül egy tisztes eredménnyel a 16. helyen végzett. Annyit azért még bátorkodtam elmondani a szakvezetésnek, hogy annyi a különbség a 100 méter gyors és 10 kilométer nyílt vízi között, hogy a hosszabb távon sem rajt, sem a forduló nem számít – mivel nincs is. A 100-asnál pedig pont ezek a döntő faktorok... Őszintén szólva az olimpiai bajnoki címben szerencsém is volt, hiszen akkor ez egy lukas szám volt, ám úgy érzem, az évtizedek alatt megdolgoztam mindezért – fogalmazott Risztov.

A rekorder

Risztov Éva olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes (hatszor 50 m-es medencében, egyszer nyílt vízben).

Egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között ötvennyolcszoros országos bajnok magyar úszó. Felnőtt országos csúcstartó 1500 m gyorson 50 méteres medencében és 800 m gyorson 25 méteres medencében, volt rövid pályás Európa-csúcstartó 800 m gyorson. 11 évig tartotta a 400 méteres gyorsúszás hazai rekordját, 2002-től 2013-ig. Olimpiai bajnoki címét a 2012-es londoni olimpián szerezte 10 km-es nyílt vízi úszásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!