Eszterlánc

2017.09.10. 09:30

A nők kevesebb büntetést kapnak, viszont több a bűntudat!

Szilviának sok kicsi és egy nagy titka van, miközben éli a dolgos asszonyok hétköznapi életét.

Szente Tünde

Két gyermeket felnevelt, pirkadattól sötétedésig dolgozik, nem szenved semmiben hiányt. A lelkét egy s más dolog nyomja, de kinek ne nyomná a lelkét egy s más dolog, ötvenfelé közeledve. Alaptermészetétől fogva, még a jókedve sem hagyta el, ráadásul, gazdag fantáziával áldotta meg a teremtő, bármikor képes történeteket kitalálni, csupán a békesség kedvéért.

Az első történet, amit az ezredfordulón megosztott környezetével, a férje eltűnéséről szólt: „Az egyik nap megkért a férjem, hogy készítsem ki az útlevelét, mert Németországba szeretne utazni. Mire hazaértem, se az útlevele, se más iratai nem voltak már a lakásban, és néhány ruháját is magával vitte.” Szilvia 2000. december 5-én a rendőrségen bejelentette a férje eltűnését. Ott aztán kiderítették, hogy a férfi nem lépte át a határt, majd azt is megtudták, hogy hosszabb távú üzleti tervei voltak, és az asszony hűtlensége miatt megromlott köztük a viszony.

A férfitól a nő 2002-ben – a távollétében – elvált. A bíróság 2007-ben halottá nyilvánította a férfit. Amikor 2015 októberében a rendőrök behívták kihallgatásra Szilviát, az ügyvédjével jelent meg, és beismerte a gyilkosságot. Ekkor következett a második történet: „Aznap Magyartés külterületén éjszakába nyúlóan szántottam, a férjem részegen utánam jött. Szidalmazni, bántalmazni kezdett. A traktorról előkaptam a pajszert és agyonütöttem. A holttestét a közelben elástam. A pajszert a Tiszába dobtam és hazamentem.”A feleség hűtlensége szóbeszéd tárgya volt Szegvár településen, ezért merült fel, hogy a nőnek köze lehet a férfi halálához. Egyesek szerint, a férj eltűnése után az asszony „víg özvegyként” élte tovább életét. Férjének voltak kétes ügyletei, egy ideig börtönben is ült. A szabadulás után néhány hónappal ölte meg – a gyanú szerint – a felesége. Az emberek egy része a nő ártatlanságában hisz.

A nőt azért hívták be 2015-ben kihallgatásra, mert az ügye hamarosan elévült volna, viszont a rendőrség tisztázni szeretett volna még néhány gyanús részletet. Az ügy harmincnégy nap híján elévült volna…

Ágnes pszichológus, utánajárt annak, hogy a gyilkosságok elkövetése a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél. A gyilkosságok tíz százalékának okozói csupán a nők, ők inkább felbujtóként szerepelnek ilyen esetekben. Nőknél az emberölést a személyiségvonások határozzák meg. A nők esetében a kétségbeesés esélye sokkal magasabb, mint a férfiaknál. A nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, hogy emberölést követően telefonon értesítik a rendőrséget és szörnyű tettüket beismerik. A statisztikák szerint a nők átlagosan tizenegytől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kapnak, amíg a férfiak ennél jóval többet. Nőket szinte soha, vagy csak nagyon ritkán ítélnek életfogytiglani büntetésre. A bűntett elkövetése után a nők hajlamosabbak a helyzet katasztrofizálására. A nők esetében gyakoribb az erősebb bűntudat érzése.

Szilvia beismerő vallomást tett, szabadlábon védekezik. Zoltán, becenevén „Kispocok” holtteste nem került elő. A nő nem tudta pontosan megmutatni, hová ásta el férjét.

Nem kizárt, hogy most íródik a harmadik történet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!