Kovács Rita

2017.10.29. 15:30

Elment szerencsét próbálni, hazaérve révbe ért

Perkáta északi végén sok-sok szép, régi ház van. A táj gyönyörű, a föld jó, de tudni kell, hogy ez a kötött talaj milyen kultúráknak kedvez, mert a répa, a krumpli nem terem meg itt. Nem tud a gyökerük helyezkedni ebben a talajban. A barackfa sem kedveli, mert nem képes megfelelően hasznosítani a földben lévő ásványi anyagokat.

Menyhárt Ferenc és Zsiros Mária

Kovács Rita Fotó: Zsedrovits Enikõ

Mindez évszázados tapasztalat, olyan tudás, amit Kovács Rita is a nagyszüleitől örökölt. Rita réges-régi perkátai családból származik, a családfát az 1600-as évekig tudja visszavezetni. Az ősei mindig földművesek voltak, a maguk erejéből, saját földön gazdálkodtak. A nagypapa a téeszbe sem lépett be, aminek sok kellemetlen következménye volt egész életében.

Rita kezdetben nem készült mezőgazdasági vállalkozónak. A gimnáziumi érettségi után többféle dolog érdekelte. Dolgozott a közigazgatásban, a közrendvédelem területén, kitanulta az ékszerbecsüs szakmát, kishajóvezetői vizsgát tett, angolnyelv-tudását tökéletesítette, kutatja és tanítja a magyar néphagyományokat. Még Angliában is szerencsét próbált, de hamar hazajött, mert hiányzott neki a család és Perkáta. Csak akkor döbbent rá, hogy milyen mély kötődés van benne az övéi iránt, amikor eltávolodott tőlük egy időre.

Munka mellett beiratkozott a gyöngyösi mezőgazdasági főiskolára, ahol vadgazdálkodási szakon végzett, majd a Keszthelyi Egyetemen master képzésben agrármérnöki diplomát szerzett. 2015-ben államvizsgázott, és nem sokkal utána a kisfia is megszületett.

Ekkor elérkezettnek látta az időt, hogy elindítsa a saját vállalkozását. Egy agrármérnök mindenféle mezőgazdasági szakismeretet megtanul mind az állattenyésztés mind a fölművelés területén. Rita a családi és mezőföldi hagyományokhoz ragaszkodva a növénytermesztés mellett döntött. Nem mellékes szempont volt az sem, hogy a ház közelében végzett kertészeti munkát könnyen össze lehet egyeztetni a gyermekkel való otthonléttel is. Megtakarított pénzükből előbb egy fóliasátor épült, majd még kettőt készítettek a férjével és a családjaiktól kapott segítséggel. A hatalmas építményeket öntözőrendszerrel is felszerelték, de még nem tökéletes a rendszer. Folyamatosan ötletelnek a további fejlesztési lehetőségekről.

Kovács Rita számára fontos a kertészetben végzett munka, de még fontosabb a család Fotó: Zsedrovits Enikő

A sátrakban fürtös uborka, paprika és paradicsom terem. Rita tavasszal zeller-, káposzta-, paradicsom- és paprikapalántát nevel. A magot hajtatóládába veti, majd szétülteti, és mire eljön a kiültetés ideje, több ezer értékesíthető palántája van. A zöldségtermést a dunaújvárosi piacra és a helyi boltokba hordja. Nagyon korán kel. Leszedi a 80-100 kilónyi paprikát, paradicsomot, berakja a ládákat a kocsija csomagtartójába, elviszi a kereskedőkhöz, és mire a férje elindul a munkába, már otthon van a gyermek mellett. Napközben, amíg a kisfia alszik, elindítja a szivattyút, elkészíti az ennivalót, kitakarítja a lakást. Amikor férje hazajön, akkor megy gazolni, a növényeket ápolni. Nyáron a déli időszakban a fóliában amúgy sem lehet dolgozni, mert meleg van és nagy a páratartalom is.

Nagyon vigyáz a minőségre, ami a jól kiválasztott fajták mellett a gondos kezelésen múlik. Fontosnak tartja, hogy egészséges és mindig friss legyen az áruja, amit a vevőkhöz visz. A ház körül egy kis majorságot is tart, csirke, kacsa, tojás annyi van, ami a családot ellátja. Kisebb munkákba bevonja a gyereket is, mert szeretné, ha megtanulná az állatok gondozását. Segítséget ritkán vesz igénybe, amit lehet, mindent maga csinál. Szülei, testvérei közel vannak ugyan, de csak akkor támaszkodik rájuk, ha valami nagyobb zavar támad a szervezésben, például a gyerek betegsége esetén.

Rita számára a legfontosabb a család. Mindenekelőtt az, hogy együtt vannak az ünnepeken, és jó tudni, hogy ha úgy adódik, van kire számítani, van kitől tanácsot kérni. Nyaralni télen szoktak, mondja tréfálkozva, akkor nincs munka a gazdaságban. Néha, egy-két napra elmennek, mert szükség van a kikapcsolódásra is. Időnként eljár a baba-mama klubba, de amikor hallgatja, hogy más anyukák milyen problémákkal küzdenek, nem meri elmondani, mit csinál, mennyit dolgozik, mert talán el sem hinnék. Igaz, nem is látszik rajta! Ápolt, jó kedvű kiegyensúlyozott, mint általában azok az emberek, akik megtalálták a helyüket az életben.

Bernard Show nagy igazsága köszön vissza, hogy „az észszerűen élő ember alkalmazkodik a világhoz. Az észszerűtlenül élő ragaszkodik ahhoz, hogy a világot próbálja magához igazítani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!