receptek, hagyományok

2017.10.15. 14:00

Talpai Tiborné Piroska sok szép eredménye régi gyökerekre nyúlik vissza

Bartók Béla 1906. szeptemberi gyűjtőkörútján Baracson is megfordult, és egy hónap alatt közel 60 dalt jegyzett le.

Menyhárt Ferenc, Zsiros Mária

Talpai Tiborné, Piroska

A közlő nevét rendszerint nem tüntette fel, viszont az előadásmódot néha kommentálta, ilyen formában: „csúnya, érzelmes, elnyújtott előadás, csúszkálásokkal”. A mester megjegyzésétől eltekintve biztosak lehetünk benne, hogy a baracsiak szerették a népdalt, és azóta is szívesen énekelnek. A Bartók-rendben, a saját kézírásával készült gyűjtőlapok között ma is megtalálható az „udvaromba van egy vadalmafa, barna legény heverész alatta…” kezdetű népdal, az ebben szereplő vadalmafa lett a baracsi népdalkör névadója.

Mindezt Talpai Tiborné Piroska mesélte el nekünk, aki a kórus lelkes tagja. Nemrég ünnepelték a Vadalmafa Dalkör megalakulásának 25 éves évfordulóját, és az eltelt idő során három aranyminősítést is nyertek. A környéken mindenhol ismerik őket, szívesen mutatják be tudományukat, akárcsak az őseik annak idején Bartóknak. A nyugdíjasklubot is Piroska vezeti. A néphagyományok őrizője és továbbadója ez a kis közösség. A húsvéti, a Márton-napi, a betlehemes és más szép régi szokások felelevenítésével adják tovább a múltjukat. Piroska, ha kell, pályázatot ír, hogy legyen miből megvalósítani a terveiket, ha szervezni, kell, akkor sem ijed meg, de szívesen megírja a tudósítást is az eseményekről a Baracsi Szó címen megjelenő helyi lapba.

Talpai Tiborné Piroska sok szép eredménye régi gyökerekre nyúlik vissza Fotó: Zsedrovits Enikő

A süteményeit valószínűleg a dunaújvárosiak is ismerik a Pannon Lapok Társasága által kiadott sorozatból, ahová az olvasók receptjei közé az övé is bekerült. Mindez a sok szép eredmény régi gyökerekre nyúlik vissza, azokra az időkre, amikor még aktívan munkában volt. Az óvodát vezette 20 évig, de előtte is ott dolgozott. A szakmát ott tanulta meg, ott végezte el az óvónőképző főiskolát, és ott adta tovább a tapasztalatokat, amikor fiatalok kerültek a keze alá. Ez volt az első, és egyetlen munkahelye azóta, hogy a gimnázium után elkezdett dolgozni. A faluban akkor még feleannyi lakos élet, mint most, de az óvodába száz gyerek járt. Azok a gyerekek, akiket kezdetben nevelt, már nagymamák lettek azóta. Piroska a munkáséveiben is ugyanolyan szellemben élt, ugyanolyan hittel és lelkesedéssel ügyködött, mint ma, nyugdíjas korában! Közéleti tevékenységet vállalt, tanácstag volt, az egészségügyi és oktatási bizottságot vezette, majd pedig négy cikluson át önkormányzati képviselői feladatot vállalt.

A hagyományőrzést kezdettől fogva szívügyének tekintette, pedig nem is baracsi. Soponyáról került oda. A népi kultúra ápolását óvónőként belevitte a nevelőprogramba. Kolléganői segítségével összegyűjtötték, és a négy évszakra felépítve ismertették meg a gyerekekkel a helybeli és a mezőföldi népszokásokat, dalokat, táncokat. A modellértékű személyiségfejlesztő módszerrel a megye egyik legkorszerűbb óvodáját hozták létre. A programot egy kis füzetben publikálták, ma is országosan ismert és alkalmazott a módszerük.

Piroska az egészséges életmód és a táplálkozás tudományához szükséges ismeretek elterjesztésére a helyi családorvos segítségével pályázatot készített, és nyert el. A különböző vércsoportú és különböző korú emberek alkatához szabott helyes táplálkozási módok mellé okos recepteket dolgoztak ki, és a pályázati pénzből az elkészítésükhöz alkalmas edények beszerzésére is futotta. Ma is ezeket használják az idősek otthonában. Mindeközben rendben tartotta házát, felnevelte a két gyerekét, halálukig gondozta idős szüleit.

Imád sütni, főzni de legkedvesebb elfoglaltsága az írás. A Nyugdíjasklub története című dolgozata a Néprajzi Múzeum pályázatán bekerült a tíz legjobb munka közé. 2000-ben, amikor nyugdíjba ment, Baracs Díszpolgára címmel tüntették ki. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen nemrég vehette át az aranydiplomát, amire nagyon büszke! Azt mondja, jó mintát kapott otthon a szüleitől abból, hogy a feladattól, a munkától nem kell félni, meg abból is, hogy az emberekkel hogyan kell szeretettel foglalkozni.

Eredményeit sorolva mindig vissza-visszatér az életét támogató szerető családi háttérre. Jó kedélyű, kortalan, fantasztikusan nyitott, barátságos természet. Olyan, aki az első pillanatban megfogja az embert. Lehetséges, hogy ebben nagy szerepe van a Mark Twaintől tanult életfelfogásának is: „Amit köteles vagy elvégezni, az munka, amit nem, az játék.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!