Égből pottyant gondolatok

2018.03.18. 10:00

Az szent szövegek fanatikus félreértelmezésének gyökere a mai nyelvekben

Mint utaltam rá, Hamvas Béla Scientia sacra című könyvét olvasom. Elmélyítő, fölemelő és lenyűgöző olvasmány!

Molnár Éva Zsófia

Archaikus nyelvek

Mint utaltam rá, Hamvas Béla Scientia sacra című könyvét olvasom. Elmélyítő, fölemelő és lenyűgöző olvasmány! Beavatás… Megtornáztatja mindkét agyféltekémet, hiszen a hagyományok szimbólumvilága, az ősi mítoszok aligha érthetők pusztán bal, logikus-­elemző agyféltekénkkel.

Gyökerek nélkül a fa ugyanúgy nem áll meg a valóságban, mint az őskor szellemisége nélkül nem érthető és helyezhető tágabb perspektívába a történelem, az ideológia, a művészet, a tudomány, sőt a mai ember (tudat)állapota, nyelvezete és általában az élet.

A szóhasználat, mint észrevehető, rendkívül nehéz, hisz az őskor olyan jelenségekről szól, amik nem tartoznak a mai ember életéhez az anyagi (külső) világban, legfeljebb mély, belső, misztikus élményekhez: „Az archaikus nyelvek alapja a vibráció.” A szanszkrit ábécé, „amelyet (…) a félistenek városának is neveznek, összeköttetésben áll azokkal a kozmikus síkokkal, amelyeket a jógik és látnokok felfedtek a belső utazásaik során.” (Hornyák Károly: Mezoik – Metafizikai összefüggések kaleidoszkópja).

Pontos kifejezések 

A hagyományokban egybehangzóan olvashatjuk, hogyan alakul ki az Egyből a Kettő (polaritás), majd a sok, az ember és a világ ideájából az ember, az anyagi világ és az emberiség. Ilyenre közvetlen fogalmaink, utalásaink nincsenek a magyar nyelv (és bármely mai nyelv) esetében, az utolsó archaikus nyelvekben (mint az ógörög és a latin is) még léteznek az ősi jelenségekre pontos kifejezések. Így érhető a szent szövegek sajnálatos, sokszor szélsőséges vagy fanatikus félreértelmezése…

Nyelvi szintek

Idézve Hamvas Béla leírását a nyelvek szintjeiről:

„1. Az őslátásnak az ősszó felel meg. Az első a teremtő szó; ez a legmagasabb fokú éberség: a szeretet.

2. A közvetlen valóságnak a közvetlen nyelv felel meg; ez a világ egyetemességének ébersége, már nem a legmagasabb, hanem csak a szellemi; ez a metafizikai kinyilatkozás foka.

3. Az ősképek látásának az őskép-nyelv felel meg; ez a mítosz foka.

4. Az egyetemes képlátásnak az egyetemes képnyelv felel meg; a legtöbb ismert őskori nyelv ilyen: a kínai, a szanszkrit, a tibeti az ős-amerikai, az egyiptomi, az iráni, a görög, a latin; ezt a fokot éri el a modern nyelvekben a költői nyelv és a misztikusok nyelve;

5. az idealátásnak az idea-nyelv felel meg; ez a nagy metafizikusok, törvényhozók, gondolkozók: Lao-ce, Buddha, Kung-ce, Hérakleitosz, Pütha­gorasz, Platón, Sankara nyelve.

Scietia sacra

A látás fokai, vagyis a nyelv képességének fokai az éberség fokainak felelnek meg…

…A fogalmi és köznyelv a hatodik buroknak, a természet anyagi burkának felel meg: merő külsőség, mélységtelen, kép nélküli nyelv, ahogy a látás is merő szemlátás.”

S a Scietia sacra csodálatos idézetével zárom (egyelőre?) Hamvas Béla inspirálta cikkkeim:

„Lehet gyógyítani igazsággal, …törvénnyel, …késsel, de minden gyógyítás közül a legjobb, amit a szent szó végez, …amely az igaz ember szívéből sugárzik.”

A Szeretet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!