Hétvége

2017.04.07. 13:55

Égből pottyant gondolatok: Ne akarjuk irányítani a másik érzéseit

Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) buktatói és lehetőségei.

Molnár Éva Zsófia

Jó tudni, ha teret adunk a másik embernek, hogy kiöntse a szívét, először csak figyelmet kíván - ez segít neki átlátni helyzetét, s megtalálni saját megoldását. Csak legyél, ne tegyél rögtön!

Ha felelősséget vállalok a másik érzéseiért, én is valószínűleg kívülre hárítom a felelősséget saját érzéseimért

Akadályozza az együttérzést, ha azt hisszük, egy szomorú embert fel kell vidítanunk. Ne akarjuk irányítani a másik érzéseit! A negatív érzelmek is az élethez tartoznak, fontos megélni azokat - ez az egyetlen módja, hogy előbb-utóbb föloldódjanak. Az érzés elismerése, az empátia segít. A megérdemelte szemlélet blokkolja az empátiát, és könnyen elembertelenít! Könnyebb együtt érezni kisgyerekekkel és felnőttekkel is, ha érzelmileg nem vagyunk érintettek Csak olyat tudok átérezni, amit önmagamban felfedeztem, és el is fogadtam - legalább, mint a polaritás szükséges részét -, helyeselni nem kell!

Az EMK célja nem a boldogság, hanem hogy elsírjuk könnyeinket, elnevessük örömünket! Következménye egy megkönnyebbült, akár boldog, de mindenképpen békésebb állapot.

Sokan kérdezhetik: A másik hibázott, s még nekem kell együtt éreznem vele? Nem kell. Csak egy lehetőség, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk, ha fontos e kapcsolat, és erősebben szeretnénk megélni az összetartozást. Több melegséget, érzelmi intimitást tapasztalhatunk így. Reményt jelent az együttműködésre. Nemes teljesítmény önmagunkon felülemelkedni EMK-val könnyebben utánajárhatunk, hogy valaki nem képes a feladatra vagy csak pillanatnyi zavarról van-e szó, esetleg a rendszerben van-e a gond. E módszer nagyszerű keretet ad érzéseink kontrollált kifejezésére (gyakran elég csak megnevezni azokat), és együtt átélésére.

Nagyanyáink idejében a házasságok sokkal nagyobb valószínűséggel sírig tartottak, a munkahelyek nyugdíjazásig. A mai világban még fontosabb nemcsak megszerezni, hanem megtartani is a kapcsolatokat. Ehhez minőségi kapcsolatápolásra, megújult kommunikációra van szükség! Különbség, hogy egymással beszélgetünk, vagy csak elbeszélünk egymás mellett? Tápláljuk-e kapcsolatunkat valódi figyelemmel, együttérzéssel, együttléttel, amikor egymás számára teljesen jelen vagyunk?

(Marshall Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak - erőszakmentes kommunikáció, Thomas d Ansembourg: Stop met aardig zijn (Hagyj fel a kedvességgel!) című könyvek és Rambala Éva: Szívek és szavak című előadása alapján.)

(Molnár Éva Zsófia a Kiút a korlátok közül című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!