Hétvége

2017.03.10. 21:40

Égből pottyant gondolatok

A konfliktus lehetőség a mindenki számára kielégítő megoldás keresésére.

Molnár Éva Zsófia

"Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek"

Erőszakmentes kommunikáció (EMK): miért érdemes?

Ami a szívemen, a számon! Ilyen egyszerű lenne? Így érezné mindenki remekül magát? Aligha. Nem mindegy, hogyan mondjuk meg, ami a szívünket nyomja, hogy halló fülekre, együttérzésre találjunk! A "hogyan"-nal foglalkozik az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) életvezetése.

Inkább kerüljük a kényes témákat, amik vitára adhatnak okot. Eleve lehetetlennek tartjuk, hogy megértésre találjunk, nem bízunk a kommunikációs készségünkben vagy a másik fél hozzáállásában. Hiányzik belőlünk a bizalom. Az eredménye elfojtás: sérelmünket, bánatunkat, dühünket át se éljük! Gyorsan eltereljük figyelmünket, száműzzük a tudat alá. S egyszer csak magunk is meglepődünk: mekkora erővel, kontrollálatlanul tör felszínre!

Az EMK a konfliktust lehetőségként kezeli: lehetőség, hogy megismerjük egymás nézőpontját, közelebb kerüljünk egymáshoz és mindenki számára kielégítő megoldást, esetleg kompromisszumot keressünk.

Molnár Éva Zsófia

Az együttérzés, megértés nem egyenlő az egyetértéssel! Nem kell feladnunk saját nézetünket. Kiváló szomszédok lehetünk, ha mi homeopátiát használunk torokgyulladás esetén, a mellettünk lakó meg antibiotikumot. De ha a gyerekünk kezeléséről van szó, fontos a szülők közti egyetértés. (Nincs jobb gyógyszer a gyermeknek, mint harmónia körülötte! Lásd "Kiút a korlátok közül" című könyv 105. oldalát az epigenetikai kutatásokról.) Attól is függ, hogy együttérzés vagy egyetértés a cél, hogy mennyi energiát akarunk fektetni a kapcsolatba, aminek persze következményei lehetnek: eltávolodhatunk, vagy közelebb kerülhetünk egymáshoz.

A hozzánk közeliekkel a békét nem a konfliktusok hiánya, hanem hatékony kezelése biztosítja.

(Egy munkatársunkkal, akivel nem is dolgozunk együtt, könnyen konfliktusmentes kapcsolatot tarthatunk, hiszen érzelmileg nem érintett gondjainkban. Akivel egy fedél alatt élünk - tegyük a szívünkre kezünket - ez lehetetlen!)

Az Erőszakmentes Kommunikáció ereje nem a másik vagy önmagunk elnyomására, hanem az együttműködésre irányul. Nem lesz kevesebb nézeteltérés, de a kimenetelük építő irányba változik.

(Folytatjuk: az EMK módszerével.)

(Molnár Éva Zsófia a Kiút a korlátok közül című könyv szerzője)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!