Hétvége

2017.02.17. 16:20

A valódi bocsánatkérés: beismerés, megbánás, empátia és felelősségvállalás egyszerre

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek.

Molnár Éva Zsófia

Bocsánat

Megbocsátás - mennyire nehéz lehet, amikor visszaéltek a bizalmaddal!... Főleg, ha valaki, aki fontos neked, igazán fontos! S milyen minőségi különbség lehet bocsánatkérés és bocsánatkérés között Mennyire megkönnyíthetjük mi magunk a megbocsátást, ha valakit tudatlanul (vagy tudatosan, ami még súlyosabb!) megbántottunk!

Érezted-e már, hogy bocsánatot kértek tőled, a szükséges szavak elhangzottak - de valahol nem volt igazi, nem volt meggyőző?... Mi jelzi ezt bennünk?

Ha értelemmel közelítjük: vannak a valódi bocsánatkérésnek ismérvei. Az első a beismerés: hiba vagy tévedés történt. Fontos jele a bocsánatkérés hitelességének: a megbánás, az érezhető fájdalom, hogy a kialakult helyzetben ludasak vagyunk, hogy akarva-akaratlan szenvedést okozhattunk.

Elengedhetetlen az empátia, őszintén átérezni a másik (lehetséges) bánatát. Itt nagyot bukhatunk: ha fontosabb a kifelé mutatott makulátlan kép, az ego. Csalóka látszat, hogy az az erős, aki sohasem téved!... Megtapasztaltad-e az őszinteség - akár önmagaddal, s főként másokkal - lefegyverző erejét?

De felelősségvállalás nélkül mindez nem sokat ér: részünk van benne, hogy most azt érzik, amit. Ha ezt áthárítjuk a másikra - biztos jele, hogy hamis a szándék, "mossuk kezeinket". Ami még fontosabb: mindent megteszünk, hogy megbocsássanak, és a jövőben hasonló ne forduljon elő! Így léphetünk ki az élet labirintusának ismétlődő szenvedésköreiből. Hiszen méltatlanul viselkedtünk egy embertársunkkal, és ez előbb-utóbb ránk is visszahat". Változtathatunk, változhatunk és emberként kiteljesedhetünk. Így lehetünk egyre tudatosabbak és egyre közelebb kerülhetünk lényegi önmagunkhoz és egymáshoz".

De van az értelemnél egyszerűbb, gyorsabb fölismerése a valódi bocsánatkérésnek: az érzés a testünkben csalhatatlanul visszajelzi az igazságot és hamisságot! Hogy szívből jön-e, amit hallunk, vagy csak ügyesen viselkednek velünk, tudván, ilyenkor mi illik! Hogy csak jó színésszel van-e dolgunk, vagy őszintén jó szándékú, hiteles emberrel Akinek mind érzései, érzelmei, mind gondolatai, mind beszéde és cselekedetei egy irányba mutatnak, összhangban vannak!

A valódi bocsánatkérés hallatán érezzük, hogy testünk ellazul, megjelenik a tér kettőnk között, amiben valami új születhet, amiben megjelenhet (újra) a szeretet!

(Molnár Éva Zsófia a Kiút a korlátok közül című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!