Hétvége

2017.08.11. 14:32

Vendégsarok - Selyembe csomagolt lélek!

Amikor először játszott Tamás Varsóban, a Lazienki parkban, egy apró tó partján több ezer embernek, a híres, óriási Chopin szobor árnyékában, bevallom, Tamás sikerének öröme mellett, irigykedtem.

A fiatalok a fűben heverésztek, az idősebbek a fák alatti padokon az árnyékba húzódtak, és a szobor körül csodálatos virágmezőben, elegáns ruhákba öltözött lengyelek, hófehér ernyővel védték magukat a Naptól, és megható áhítattal, néma csöndben hallgatták a koncertet. Nyári meleg volt, de ez senkit sem zavart, és én irigyeltem hihetetlen Chopin szeretetüket. Koncert után arról beszélgettünk, arról álmodoztunk Tamással, milyen jó lenne, ha nálunk is így szeretnék Liszt Ferencet.

Szabó Márta, a Klassz a pARTon producere

Aztán az élmény velünk maradt Tamás további nyári koncertjein, Kuvaittól Szatmárnémetin át Floridáig. S az eredmény - köszönet támogatóinknak - harmadik éve bizonyíthatjuk, hogy itthon is KLASSZ a pARTon! Kiderült, hogy az emberek itthon is vágynak értelmes, komolyabb szórakozásra, és vízpartjainkon most már nemcsak a könnyűzene szól három éve.

Örömmel és boldogan tapasztaljuk, hogy megszámlálhatatlan azoknak a száma, akik - ezen a nyáron már 35 - koncertjeinken részt vesznek, és főként leírhatatlan az a sok köszönetnyilvánítás, hálálkodás, gratuláció és ölelés, amit a művészekkel a búcsúzásnál kapunk.

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival, hirdetik a plakátok. Tamás - a fesztivál arca, és házigazdája - látáshiánya ellenére megküzdött a lehetetlennel, nemcsak sorstársainak, de muzsikusbarátainak is követendő példa, mivel a zenei pálya is roppant erős akaratot, és komoly küzdést kíván.

Tamással minden évben a legjobbakat hívjuk, határon innen és túlról, de nemcsak a színvonalas programok kiválasztása a legfőbb értéke fesztiválunknak, hanem az, hogy azokhoz is eljuttatjuk a klasszikus zenét, akik nemcsak a távolság, hanem az anyagiak miatt sem hallhatják legnagyobb művészeinket a főváros koncerttermeiben. Ez talán az egyik legfontosabb cél Kodály és Bartók országában.Tamás koncertje után egy alkalommal odajött hozzám egy idős asszony: - Aranyoskám, én ilyen szép zenét még soha életemben nem hallottam...

Tudja, mit érzek én most? Mintha selyembe csomagolták volna a lelkemet.Megható pillanatok ezek, és amikor Balatonfüreden körbejártam esténként a színpadot, és láttam, hogy nemcsak az összes ülőhely foglalt, hanem több sorban álltak is az emberek, jöttek, megálltak, és sokan ott maradtak, meglepődtek, s rácsodálkoztak, talán el is hitték, hogy nem is olyan komoly ez a komolynak kikiáltott zene. Ahogy elindultam a móló felé, láttam, hogy nincs üres pad, körbe-körbe mindenhol hallgattak bennünket. De hát nem csoda, hiszen Lajkó Félix és Balázs János indította a füredi fesztivált, és Európából a leghíresebb szaxofonosok zárták. És én minden nap azon szomorkodtam, hogy egyszerre nem lehettem több helyen, és így jó néhány koncertről lemaradtam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!