Hétvége

2009.02.07. 16:30

A Föld legnagyobb levegőszennyezései! Összegyűjtöttük!

<b>DH</b> - Ismerik-e világunk természeti értékeit a diákok? - erről szólt az a környezetvédelmi vetélkedő, amelynek legjobb munkáit sorozatunkban most elolvashatják

duol.hu

A Kodolányi János középiskola rendezte versenyre Kiss Fanni a székesfehérvári István Király Általános Iskola 7.b osztályos tanulója dolgozata témájául a környezetszennyezést, azon belül is a levegőszennyezést választotta. Ebből néhány részlet:

A levegőszennyezés gázokat, szilárd részecskéket és aeroszolokat tartalmaz, amelyek megváltoztatják a légkör természetes összetételét. Ezek károsak lehetnek az emberi egészségre, élő szervezetekre, talajra, vízre és a környezet más részeit is károsíthatják. 

A természetes légszennyezés vulkánokból, óceánokból, növényi pollenekből, mocsarakból, vizes területekről származik, amiket az ember nem befolyásol. A légkör hozzáigazodott. Emberi légszennyezés közül a legjelentősebb szennyezést az ipari kémények és ipari tevékenységek, autók, kamionok káros gáz-kibocsátása jelenti. 

A következő helyen az erőművek által és a mezőgazdaságban használt barnaszén, olaj és gáz égéstermékei állnak, de jelentős a bányászat és a hulladéklerakók káros hatása. Ezekhez a légkörnek nehéz alkalmazkodnia. 

Az ipari porok a legtöbb esetben a termelőüzemek valamilyen lakott terület közelében érzékelhetőek, és mérhetetlen károkat okoznak a növények és az emberek életében is. 

A légszennyezésnek mind átfogó, mind helyi hatásai is vannak. Káros anyagokat bocsátunk a légkörbe, amik a szél révén átlépik az országhatárokat. Ezért nemzetközi összefogás szükséges, hogy a levegőminőséget meg tudjuk javítani. A szmog mint szennyezés a világ legtöbb nagyvárosában súlyos problémát okoz.

A Föld legnagyobb levegőszennyezései

1930: szmog a Mosa-völgyben (Belgium), a kén-dioxid általi levegőszennyezés több száz ember halálát okozta. 

1948: Donora (USA) a szmog 20 embert ölt meg. 

1950: Poza Rica (Mexikó) ellenőrizetlen kén-hidrogén kibocsátása egy erőmű üzemzavara során, ami 300 embert mérgezett meg, akik közül 22 meghalt. 

1952: londoni szmog, 4000 ember halt meg. 

1984: vegyi katasztrófa Bhopalban (India), 3400 ember halt meg, 600 ezer embert érintett. 

1986: csernobili atomerőmű megsérül, 31 ember halt meg a robbanás utáni egy héten belül, de még ma sem ismert az áldozatok pontos száma; becslések alapján több millió ember szenved sugárbetegségben, amit a sugárzás okozott. 

1991-1992: a háború idején lángoló olajkutak Kuwaitban és Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!