Hétvége

2015.08.14. 09:36

A bennünk lévő reménység

Közel egy évtizedes lelki-tudományos képzés befejezését követően augusztus elsejével kezdte meg szolgálatát Szemere János plébános atya Adony, Rácalmás és Kulcs egyházközségek lelkipásztoraként.

Várkonyi Zsolt

Viszonylag későn, huszonhét évesen döntött úgy, hogy papi pályára lép. Közel egy évtizedes lelki-tudományos képzés befejezését követően kezdte meg lelkipásztori szolgálatát. A fiatal plébános, János atya örömmel érkezett új helyére. Augusztus elsejétől ugyanis Spányi Antal püspök őt nevezte ki Adony, Rácalmás és Kulcs egyházközségek lelkipásztorának.

A Budapesti Piarista Gimnáziumban szerzett érettségi után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem német-lengyel szakán végzett. Ekkor döntött úgy, hogy papi pályára lép. Döntése lengyelországi tartózkodása alatt erősödött meg benne, ahol ösztöndíjasként közel másfél évet élt. A diploma megszerzését követően Spányi Antal püspök atyánál jelentkezett felvételre a papnövendékek közé. A püspök a Központi Papnevelő Intézetbe küldte őt. Papszentelése után hároméves római tanulmány következett. Onnan hazatérve egy évig káplánkodott Székesfehérváron, amellyel párhuzamosan az egyházmegye szentszéki jogi ügyeinek előkészítésével volt megbízva. 2014 nyarán kapta a dispozíciót a váli, tabajdi és kajászói egyházközségek lelkipásztori szolgálatára, ahonnan egy év után idén augusztus 1-jével érkezett jelenlegi szolgálati helyére.

- Őszentsége II. János Pál pápa már lengyelországi tanulmányai alatt is nagy hatással volt Önre...

- Valóban, így van. Nagyon sok könyvét olvastam. Az egyik, amely meghatározó volt számomra, az az Ajándék és titok. Ez egy rövidebb életrajzi műve volt a szentatyának. Sok helyet bejártam, ahol ő az életútja során megfordult. A Lengyelországban töltött három félév nagy hatással volt rám, és végül is 27 évesen döntöttem úgy, hogy ezt a szolgálatot választom. Spányi Antal püspök atyánál jelentkeztem konkurzusra, kispapi felvételre, ő küldött Budapestre a Központi Szemináriumba tanulni. Hat éve diakónussá, majd egy évvel később pappá szenteltek.

- Bármilyen hivatást választ az ember, Isten ebben mindig támogatja, nyilatkozta egy korábbi interjújában...

- Ezt vallom ma is, legyen az a családhoz vagy egy szakmához kötődő értelmiségi vagy kétkezi munka, ezen keresztül teljesedik be az életünk. Jól tudjuk, hogy Jézus édesapja, Szent József és maga Jézus is ács, míg Szent Pál apostol sátorkészítő volt. Szent Pál leveleiből kirajzolódik, hogy ő maga soha nem szorult a hívekre, nem kérte a pénzüket, mindig a saját két kezével tartotta el magát. A papi hivatás szempontjából is fontos lehet, ha valaki már szerzett szakmával, végzettséggel érkezik.

Szemere János plébános atya vallja, összefogással tartósat és szépet építhetünk
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Honnan ered ez a kötődése a lelkipásztori szolgálathoz?

- Katolikus családból származom, szüleim hiteles példát adtak számomra. Az, hogy kiből lesz pap, kiből nem - ismét a Szentírásra hivatkozva - Isten ajándéka. Ha ezt valaki felfedezi magában és erre igent mond, akkor papnak megy. Visszautalva II. János Pál pápa könyvére, maga a hivatás ajándék és titok egyben.

- Három évig Rómában tanulhatott...

- A püspökök terjesztik fel a jelöltjeiket a Püspöki Konferenciának, amely dönt, hogy a jelöltek közül ki vehet részt nemzetközi képzésben. Egy ilyen képzés keretében 2010 és 2013 között a jezsuita fenntartású Szent Gergely Egyetemen egyházjogi tanulmányokat folytattam. Ez egy posztgraduális képzés volt, amelyet egy teológiai alapképzés előzött meg, és egy ún. licenciával, vagyis egy szakvizsgával végződött. A teológia területén a licencia egy tudományos fokozat, amellyel annak birtokosa jogot nyerhet oktatásra. 1931 óta a doktorátus feltétele.

- A püspök atya viceofficiálisnak nevezte ki.

- Minden egyes egyházmegyének van egyházmegyei bírósága, amely egyházjogi ügyekkel foglalkozik. Ennek élén a püspök áll, aki megbíz egy papot ennek az intézménynek a vezetésével. Őt hívjuk bírósági helynöknek, latinul officiálisnak. A püspök atya megbízásából 2014 februárja óta vagyok a székesfehérvári bírósági helynök helyettese, vagyis viceofficiális.

- Ön olyan közösségben gondolkodik, amelyben öregek és fiatalok együtt gyakorolják a hitéletet.

- Az új egyházközségek munkájába bekapcsolódva e szerint tervezem alakítani lelkipásztori tevékenységemet is, amelyet Ferenc pápa hozzám közel álló gondolata jellemez a legjobban: a mai világnak juhszagú pásztorokra van szüksége , azaz olyan papokra, akik mernek kilépni a templom falai közül, és az emberek közé menni. Minden emberi tevékenység a Teremtő tudtával történik, fontos tehát, hogy ezeket megszenteljük, vagyis egyre inkább Istennek tetszővé tegyük. Az ő akaratát kutatva egyre inkább hozzá igazodva próbáljunk élni, mert ez ad lelki békét, ez tesz termékennyé minden emberi cselekvést, ezáltal válik az ember azzá, amelyre teremtetett és ez adja meg az embernek a beteljesedés érzését, amiért érdemes élni. Ahhoz, hogy ez a tevékenység hatékony és hosszú távú legyen, fontos az is, hogy amikor a hívek kilépnek a templomból, tudatosan éljék meg hitüket, mélyebben ismerjék meg annak tudományos hátterét, hogy ezáltal mindenkor válaszolni tudjanak mindenkinek, aki a bennük lévő reménység okát kérdezi - olvashatjuk Szent Péter apostol első levelében. Ennek elmélyítésében szeretnék segítségére lenni a híveknek beszédeimben, az evangéliummagyarázatokon keresztül és a jövőben elkezdődő felnőtt katekézisekkel, amolyan kötetlen formájú hitoktatással is.

- A hit tudatos megélése már gyermekkorban elkezdődik a keresztvetés és a Miatyánk tanulásával.

- A szülőknek nagyon fontos szerepe van ebben, ugyanis ők a hit első tanúságtevői gyermekük számára, ők a gyermekek első hitoktatói , a család pedig az első hitiskola . Ezért fontos mind a felnőtt katekézis, mind a hitismeret alapvető elsajátítása, amely az iskolai és a plébániai hitoktatáson történik. Idén a három település plébániai szinten történő közigazgatási összevonásával ez utóbbinak a megvalósítása új megoldásokat kíván. Mindezek mellett az iskolai katolikus hitoktatás szeptemberben - kötelező vagy fakultatív módon - minden évfolyamban folytatódni fog.

- Egyre nehezebb ellátni a lelkipásztori szolgálatot, hiszen egyre kevesebben választják ezt a hivatást. Hogyan lehet mégis ennek megfelelni?

- Egyházmegyénkben püspök atya - a paphiány növekedésével számolva - olyan lelkipásztori beosztást alakított ki, hogy kevesebb pap esetén is fenntartható legyen a lelkipásztori szolgálat. Egy-egy körzeten belül akár tíz-tizenöt település is található, amelyek igénylik a papi ellátást. Már ma is van egy körzet, ahol egy plébánosra tizenhat település jut, jóllehet munkáját segítik diakónusok és paptestvérek. Sajnos azonban eljutottunk oda, hogy ma már nincs minden településen minden vasárnap szentmise, csak rotációban. Ennek a tendenciának a következménye lehet az Adony-Kulcs-Rácalmás összevonás, ahonnan most két plébános is nyugdíjba ment. Eddig külön volt ellátva Adony és Rácalmás-Kulcs. A jelenlegi összevonás itt még nem érezteti a paphiány hatását, ugyanis vasárnap és a parancsolt ünnepeken továbbra is lesz mindenhol szentmise, bennünket ez a veszély nem fenyeget. A kérdésre a másik válasz, hogy a meglévő papokat szükséges lelkileg megerősíteni. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a szerzetesek. Éppen ezért külön öröm számomra a nővérek jelenléte Adonyban. Amit ők tesznek, a kiszolgáltatottak és elesettek szolgálata az emberi szeretet legkiemelkedőbb foka. Közel áll hozzám mindez, hiszen az időseknek van a leginkább szükségük a törődésre és a szentség-kiszolgáltatásra. Az adonyi nővérek támogatása nekem is szívügyem lesz a jövőben.

- Sok feladat vár Önre, hiszen alig két hete érkezett.

- Úgy gondolom, hogy a családok bevonásával és azok megerősítésével - , hiszen Isten teremtő munkája rajtuk keresztül valósul meg - együttes összefogással tartósat és szépet építhetünk. Szent Pál apostol szerint a világ sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását . Ez a megkereszteltek hivatása és nagyon szép küldetése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!