nem hétköznapi sztori

2018.10.07. 12:00

Oscar a szörnyetegnek

Ha az Avatart többen a Pocahontas történetének modern köntösbe és SGI-ba bújtatott remake-jeként emlegetik, akkor a Víz érintése című, 2017-es filmet nyugodtan hívhatjuk a Szépség és a Szörnyeteg egyik alternatívájának.

Tóth Alexandra

Guillermo del Toro filmje egyszerre idegesítő és lebilincselő, ami elég ellentmondásos érzéseket kelt a nézőben, és pont azért érdekes. Egy néma, visszahúzódó nő és egy tengeri lény szerelmét kísérhetjük végig. A nő pont annál a cégnél takarít, ahol megfigyelik és kegyetlen kísérletek alá vetik a titokzatos, emberszerű kétéltű tengeri szörnyet. A metaforák kissé szájbarágósak, gondolva például arra, hogy még az első találkozás előtt és attól függetlenül megtudhatjuk, hogy főhősnőnk, Elisa mindig a kádban lubickolás közben ad teret buja fantáziáinak, akkor még mit sem sejtve arról, hogy később valóban a vízben élheti ki ebbéli igényeit. Vagy akár arra, hogy a szerelem nem csak vak, hanem néma is, és igen is lehet csak a szív nyelvén beszélni – hiszen Elisa néma, a szörny meg egy szörny, aki csak bizarr kerregő hangokon és később jelelve képes kommunikálni.

Románc a fürdőkádban
Fotó: IMD

Aki viszont valóban szimpatizál a Szépség és a Szörnyeteg forgatókönyvével, és mondjuk még az Amelie csodálatos életét is örömmel nézte végig, az biztosan szeretni fogja a Víz érintését. Az elképzelés abszurditása viszont nem igazán jön le a filmből, és a legmeglepőbb az egészben, hogy az események egyértelmű abszurditására a rendező nem fordított nagy hangsúlyt, azaz semmi természetelleneset nem tapasztalunk azon, hogy valaki elrabol a laboratóriumból egy szörnyet, akit a saját fürdőkádjában tart, majd szeretők lesznek és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Talán ez az a pont, ami nagyon is idegesítő, hiába a gyönyörű képi ábrázolás, példás színészi játék és a film hátterében húzódó kedves elképzelés. A szakmát és a kritikusokat azonban nem bosszantotta sem ez, sem pedig a kissé limonádés utóíz, hiszen tizenhárom Oscar-jelölést kapott és négyet még be is zsebelt, köztük pedig a legjobb film és a legjobb rendező díját is megnyerte a 90. Oscar-gálán.

Érdekességnek nem rossz, és lehet benne mindenféle metaforát, párhuzamot és szimbólumot keresni, utalást az aktuális társadalmi problémákra és a mindentelfogadok-gondolkodásmódra, de fel lehet fogni egyszerű tündérmeseként is ezt a fantasy-drámát. Csak nem érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!