égből pottyant gondolatok

2018.07.15. 11:49

A hűség a szeretet minőségét tükrözi

Vannak az életnek egyetemes témái, amelyek legtöbbünk életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy csak spontán tapasztalatok, de előbb-utóbb érdemes rájuk mélyebben odafigyelni…

Molnár Éva Zsófia

Forrás: Pixabay

Hűség

A hűtlenségről az előző „Égből pottyant gondolatok” szólt. Akkor mi a hűség lényege?

A párkapcsolatban a biztonság garanciája.

Nem elég hozzá, hogy nem csaljuk meg (szexuálisan) a másikat. Hiszen az ember nem csak testi lény. A testi vágyon kívül képes érzelmileg, lelkileg is vágyni valakire, szerelmesnek lenni, kötődni és elköteleződni.

Beleértendő párunk és belső világának tisztelete, a titoktartás kettőnkről. Hiszen egymás első számú bizalmasai vagyunk. A másik kiadása is hűtlenség: bizalmas információkat kiszivárogtatni egymásról, társunk helyett barátokkal megbeszélni kapcsolati problémáinkat joggal sebzi a hűséget, mert kettőnk intim világát szellőztetjük! Verbális hűtlenség, amely inkább a nőkre jellemző…

Hűséghez tartozik menedéket nyújtani társunknak negatív érzelmei feldolgozásában, ha szorong, ha szomorú, ha fáj az élet… A lojalitás is ide sorolandó: a másik elsőbbséget élvez még saját édesanyánkkal, legjobb barátnőnkkel vagy barátunkkal szemben is. „Elhagyja az ember apját és anyját, és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy” (Mk 10,6–8).

Éppúgy kiállunk mellette, mint magunkért. (S hozzáteszem, az érzelmileg érett, egészséges ember kiáll határaiért, ami nem egyenlő az önzőséggel: ha gondoskodunk saját egyensúlyunkról, akkor nyújthatunk legtöbbet másoknak is.)

Stabilitásában, biztonságában

De legalább nem hagyjuk párunkat magára, és négyszemközt beszéljük meg, ha nem értünk egyet. Mások előtt kritizálni, nevetségessé tenni, közös világunk, egymásnak nyújtott menedékünk elárulása. A lojalitáshoz tartozik, hogy megingásainkban is párunkat és a kapcsolatunkat választjuk. Természetesen folytathatjuk életünket, de amiben ő is érintett – és kapcsolatunk sorsában, stabilitásában, biztonságában mindenképpen az –, fontos őt figyelembe venni!

Az érett hűség nem önző, nem kezdetleges gyermeki szükséglet kielégítése. Hiszen ha a baba éhes, természetesen ideális esetben megszoptatja az anyukája, esetleg cumiztatja az apuka vagy a nagymama, de a kisbaba addig sír, amíg nem kap enni – valakitől. Mindegy kitől, az élete függ ettől! Egy egészséges felnőtt viszont képes szükségletei kielégítésének késleltetésére, indokolt esetben még lemondásra is, ha a másikat valóban szereti és választotta, s érett személyiségként felelősséget is vállal döntéseiért…

A hűség nem(csak) morál kérdése – a szeretet minőségét tükrözi. Fölvállalt sorsközösségben – ami csakis feltétel nélküli, egyetemes szeretetben lehetséges – működik hosszú távon harmóniában egy párkapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!