lila szín

2018.02.24. 13:00

Misztikum, kreativitás, nyugalom – 2018-ban a lila az év színe

A színek valamennyi árnyalata érzéseket, hangulatokat idéz bennünk. Szeretjük, ha vidám és sziporkázó színek vesznek körül minket, különösen a téli hónapok szürkeségében. A színek specialistája, a Pantone vállalat a 2018-as év színének a karakteres jegyeket viselő ultraviola színt választotta.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ez a merész árnyalat a lila különleges változata, amely így vagy úgy, de nyomot hagy az életünkben, otthonunkban vagy a kertünkben. A kék és piros találkozásában kiteljesedő lila szín egyszerre nyugtat és vitalizál, így befolyásolva közérzetünket, energiaszintünket. Az alternatív gyógyászatban, a fényterápiában is használják a színek erejét, így ha tudjuk, melyik színnek milyen jelentése, hatása van közérzetünkre, mi magunk is kellemesebbé tehetjük a mindennapokat.

A lila sokoldalú, ami egyszerre tükrözi a hatalmat, de mellette az inspiráció és a misztikum is helyet kap. A színterápiával foglalkozó szakemberek szerint a lila az önelfogadásra tanít, a spiritualitás színe és nyugtatja az idegrendszert.

Ha egy kicsi újdonságra vágyunk, az apró kiegészítők is látványos változást hozhatnak Fotó: shutterstock

De hogyan csempésszük be ezt a különleges hatalommal bíró, eleganciát árasztó színt az otthonunkba? Mivel elég markáns színről van szó, azok számára, akik még idegenkednek ettől a színvilágtól, célszerű apró kiegészítőkkel változatossá tenni a helyiséget.

A nappaliban például a dísz­párnák formájában, asztaldíszek, gyertyák vagy a falon képkeretek formájában lehet barátkozni az árnyalattal. Az olyan élénk tónusok, mint az ultraviola látványosan feldobják az egyhangú, semleges színhatású tereket, így a fehér szín mellett remekül kiteljesedik.

Azok, akik éppen most tervezik a konyhafelújítást, az ajtófrontokat színesben is elkészíttethetik, ami igazán egyedi hangulatú konyhát eredményez. Akik viszont kevésbé nagy beruházást terveznek, lila konyharuhával, fűszertartóval, vázákkal is becsempészhetik 2018 trendszínét az otthon lelkébe.

Gyönyörű és elegáns megoldás, ha az ünnepi asztaldíszt is a lila koncepcióra fűzzük fel: a hófehér abroszra terített lila asztali futó, amelyet például fehér étkészlet és lila szalvéta keretez, csodaszép látvánnyal ajándékozza meg a vendégeket. Mindezt fokozhatjuk egy csokornyi lilában pompázó virággal, amelyet szintén színes vagy fehér vázában hagyunk. A fürdőszobában a zuhanyfüggöny, esetleg a fogkefe- vagy szappantartó azok a kiegészítők, amik lilába boríthatják a teret.

A lakberendező szerint az ultraviola remekül harmonizál a természetes színekkel, a letisztult fehérrel, a natúr árnyalatokkal. Különleges enteriőrt varázsolhatunk, ha az egyik falat lila színbe borítjuk, és a tér többi pontján egy-egy apró kiegészítőben köszön vissza ez a szín.

A semleges terekkel és a fehér színnel remekül harmonizálnak az olyan markáns árnyalatok, mint az ultraviola Fotó: shutterstock

Uniszex jellege miatt gyerekszobában is izgalmas megoldásokat alakíthatunk ki pöttyök, csíkok vagy más formák megjelenítésével. De hasonlóképpen jó választás a lila könyvespolc vagy babzsákfotel, ha a textilekbe szeretnénk játékosságot hozni.

Az ultraviola nemcsak az otthonok belső terét, de a kerteket is megbabonázza. A színpompás lila virágok áradata tündöklő és magával ragadó látványt ad. A lila virágok intenzív, életteli megjelenése a lila kaspókkal, dé­zsákkal hangsúlyosabbá tehető. A legnépszerűbb lila növények a levendula, a rozmaring, az orgona, a hortenzia, a nőszirom, az árvácska, de ez csak néhány a sokoldalú virágpalettáról, amit érdemes a kertekben előcsalogatni. Akár a trendeket, akár a fantáziánkat követve, adjunk esélyt ennek az árnyalatnak, hiszen nemcsak kreativitásunkra és lelkiállapotunkra, hanem otthonunk összképére is jótékonyan hat látványa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!