Hétvége

2017.08.25. 14:58

Égből pottyant gondolatok - Az internetről is eltűntem, mennyi nyugalmat és teret kapva az igazi életre!

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem érezzük, de jobban hatnak ránk, mint gondolnánk

Molnár Éva Zsófia

Szabadság

Szabadságon voltam, s mint a magyar nyelv kifejező ereje is sugallja: a SZABADság akkor igazán szabad, ha tényleg szabadok vagyunk mindazoktól a tevékenységektől, amikkel mindennapjainkat töltjük!

Molnár Éva Zsófia

Kivéve az emberi kapcsolatokat, hiszen ezek több mint tevékenységet jelentenek, mindenképp jelenlétet egymás számára. Erre épp alkalmasabb ez az időszak megszabadulva a napi rutintól, a kötelességektől, kikapcsolva a hétköznapok automata pilótáját. Ilyenkor figyelhetünk igazán egymásra, megélhetünk közös kedvteléseket, kirándulhatunk, elutazhatunk arrafelé is, amerre év közben nincs idő. Minőségi órákat vagy akár napokat, heteket tölthetünk együtt, amit évközben elmos a rohanás Ez az időszak arra is jó próba: szeretünk-e együtt lenni, vannak-e mindkettőnknek örömet jelentő közös élményeink, tudunk-e mit mondani egymásnak, harmonikus egységet alkot-e a család?

De ma az internet a közös magány lehetőségét is kínálja: egy helységben, ki-ki a saját telefonjába mélyedve Észre sem vesszük egymást, mi ösztönözne beszélgetésre, családi játékra, együttes sportra, közös programokra?

Távoli facebook barátokkal vagyunk elfoglalva, akik legcsillogóbb oldalukat mutatják a világhálón, azok helyett, akik jóban-rosszban mellettünk állnak

Akik figyelték a szerzői facebook oldalam és a könyv honlapját, észrevehették: az internetről is eltűntem (két „like”-olót el is veszítve - így működik ma a világ ). Mennyi nyugalmat és teret kapva másra, az igazi életre a virtuális helyett!

A laptopom, ha be is kapcsoltam háromnégy naponta megnézni az időjárást kajakozás előtt (a Dunát imádom, de viharban evezni vagy úszni annál kevésbé), sztrájkba lépett még a legfontosabb e-mailek elküldésénél is. Mintha sejtette volna: ezzel most semmi kedvem foglalkozni. Külön magyar billentyűzetre a faházban nehéz helyet szorítani, így meg sem próbáltam. Pedig írni szeretek - de azt otthon is lehet!

Itt a Duna, az úszás, kajakozás, kert, családi, baráti találkozások a lényeg, akiket otthon nemigen láthatok. De a szabadság nem kell, hogy feltétlen néhány hétre korlátozódjon. Ha beindulnak a dolgos hétköznapok, szorítsunk minden nap egy kis időt megállásra, magunkba mélyedésre, reflektálásra, szemlélődésre. Figyeljünk a kávé illatára - ezt még munka közben is lehet, az étel ízére, a másik szavára, kikapcsolódásra - akár a telefonunkba mélyedés vagy tv nézés helyett.

Az üzenet, a műsor - ma már az interneten - megvár, az élet viszont rohan tovább

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!