Hétvége

2017.04.07. 13:55

123 éves a Jó szerencsét! Tisztelgés a bányászok munkája előtt

A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 123. évfordulóján az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE), a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, valamint a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete emlékülést tartott.

Szente Tünde

Az OMBKE dunaújvárosi szervezete és a Dunaújvárosi Egyetem is képviseltette magát az április 5-i rendezvényen, amelynek a várpalotai Jó szerencsét Művelődési Központ adott helyet.

Az emlékülés résztvevői bányász- és kohász díszegyenruhában
Fotó: Szente Tünde

A Faller Jenő Szakképző Iskola diákjainak műsorát követően a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese, Zelei Gábor a bányászati és földtani szakigazgatás átszervezésével kapcsolatos aktuális kérdésekről tartott előadást. A 2017. január 11-i kormányhatározat mentén megfogalmazottak szerint "a föld méhének természeti erőforrásaival az állam és a társadalom igényével összhangban kell gazdálkodni". A bányászati, földtani és klímapolitikával összefüggő feladatokat a fenntarthatóság követelményének figyelembe vételével szükséges végrehajtani.

A házigazdák gyűrűjében az emlékülés dunaújvárosi résztvevői. Középen balról Petrovics László, mellette dr. Buzási István, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület vezetői

Az ünnepség folytatásában a közigazgatás, a felsőoktatás, a gazdasági élet, a szakmai és civil szervezetek képviselőinek koszorúzási ceremóniája következett. A Bányászok Emléktáblájánál dr. Buzási István bányamérnök, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a koszorúk elhelyezésekor gondoljanak azokra a bányászokra, fémkohászokra és fémmegmunkálókra, akik nehéz körülmények között végezték, és végzik továbbra is áldozatos munkájukat. A Veszprém Megyei Önkormányzat részéről Fenyvesi Zoltán alelnök pohárköszöntővel zárta a hagyományőrző szakmai programot, amely baráti találkozóba ment át.

Tisztelet a bányászoknak és a társszakmák művelőinek

- Az évenkénti megemlékezés Várpalotán 24 éve gyakorlat. Helyszínül az 1958-ban átadott névazonos intézmény szolgál - tudtuk meg Petrovics László helytörténésztől. - A várpalotai szénmedencében a bányászat az élvonalhoz tartozott. Hazánkban és határainkon túl, számos technikai újdonsággal öregbítették a magyar bányászok szakmai tekintélyét. A várpalotai vájáriskolát dr. Kiss László bányatanácsos kezdeményezésére hívták életre 1935-ben. A Jó Szerencsét Olvasókör 1906-ban alakult meg. A Várpalotai Bányászkórus 97 éves. Ugyanúgy büszkék vagyunk a Bányász Fúvószenekarunkra, illetve a 90 éve alapított Várpalotai Bányász Sportkörre. A Sztáray Antalról elnevezett Bányászattörténeti Gyűjteményünk a Thury várban kapott helyet - adott ízelítőt az értékmegőrző tevékenységükről a Városszépítő és -védő Egyesület elnöke.

Péch Antal javaslatára a bányászok 1894 óta Jó szerencsét!-tel köszöntik egymást, amely üdvözlés azóta a kohászok között is elterjedt.

- Száznegyven esztendeje, hogy először találtak szenet városunk területén, pontosabban Sztáray gróf kastélyparkjának keleti oldalán. A szénbányászat kiemelkedő jelentőségűvé vált a település életében. Az itt élők a biztos megélhetést köszönhették a kemény és áldozatos munkát igénylő nehézipari tevékenységtől - idézte fel a tavaly novemberi évfordulót dr. Buzási István bányamérnök.

A koszorúzás után a Bányászok Emléktáblájánál balról Józsa Róbert, az OMBKE Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi szervezetének elnöke, Kopasz László egyesületi vezetőségi tag, Hevesi Imre, az OMBKE főtitkár-helyettese és a Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézetétől Ladányi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!