Hétvége

2012.04.01. 06:11

Szurok és Pihe, meg a többiek

Székesfehérvár – Mint a tulipánból paprika, paprikából Jancsika mondókában, mezőgazdászból tűzoltó, tűzoltóból meseíró-mondó lett a szarvasi Harencsár László. Pénteken és szombaton több, Fejér megyei helyszínen is mesélt a gyerekeknek és felnőtteknek is.

Kocsis Noémi

A szarvasi mesemondót egy kedves, családias kis kávézó kisgyermekes tulajdonosa hívta meg Fehérvárra. Hogy egy népszerű meseembernek mennyi a dolga, azt jól mutatja, hogy lóhalálában érkezett Harencsár László, előtte ugyanis a Pozsonyi úti óvoda apróságait örvendeztette meg saját írású történeteivel.

Az eredetileg mezőgazdász végzettségű, később tűzoltóként dolgozó, ma már nyugdíjas éveit töltő Harencsár néhány éve kezdett írni, előbb csak saját kedvtelésére. Lassan többféle műnemben gyakorlott lett, a haikutól a novelláig, színdarabig, bohózatig és természetesen a mesékig. Utóbbiban rövidesen igencsak kedvelt lett, főképp, hogy elkezdte történeteivel járni az országot és a határon túli területeket is.

 



Mindenhol szeretettel várják, fogadják, s ő senkitől sem sajnálja a szellemi javakat, pénzt pedig nem fogad el érte, csak utazásának költségét fizetik meghívóit. Immár több, mint két esztendeje folytatja e különös, de igencsak érthető misszióját: igazi fizetsége anyagiakban aligha fejezhető ki.
 
- A meséket én magam mesélem, járom a helyi óvodákat, és mindenhová elmegyek, ahol szívesen látnak. A csillogó szemek, a tátott szájak, az a szeretet, amivel körül vesznek a gyerekek, szóban ki nem fejezhető érzés. Erőt, hitet ad, éltet – vallja vállalásáról László, akinek kedvességéről szinte legendaszerűen beszélnek a szülők. Sokak számára ő jelenti manapság az ideális nagypapa-tipust, noha korban még nem igazán passzol, hiszen csak ötvenes éveiben jár.

 

 

Most három mese jutott az apróságoknak, egy pedig a szülőknek is, mert érdekes módon a felnőtt lélek a napi gondok közepette talán éppúgy áhítozik a katarzist jelentő, megtisztító történetek után, mint a gyermeki.
 
Harencsár László országjáró körútján kívül nyaranta székely területen táborokban is mesél, szűkebb pátriájában pedig mindinkább bedolgozza magát a helyi teátrum életébe, ahol meseszínházban hallhatják a gyerekek.
  
A Mesélj mindennap! kampány azt célozza, a mai gyerekek találjanak vissza a számítógép képernyője helyett a klasszikus és magyar népmesekincs elemeihez, hiszen, mint ahogy a kezdeményezés szlogenje is mondja: a mese a legjobb gyermekszoba. Harencsár László szombaton a nagy, 24 órás mesélésen is részt vett, megnyitva meséjével az éjszakába nyúló mesefolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!