Hétvége

2012.04.14. 02:29

Ami igazi élmény a háziorvos számára

A Hónap Orvosa márciusban dr. Pálházi Gábor, Nagykarácsony háziorvosa lett. A Hónap Ápolója pedig (cseppet sem meglepő módon) a felesége, Pálházi Gáborné. Örülnek és meghatottak, a betegeiknek köszönik ezt.

Pekarek János

Még Boldogkőváralja is legfeljebb holtversenyben szerepelhet mellette.

Ebbe a faluba költözött huszonhat éve egy pesti, majd kistarcsai orvos, szakvizsgázott patológus és belgyógyász, aki a gasztroenterológia iránt is mély érdeklődést mutatott.

Követte őt ápolónőként dolgozó felesége, szintén pesti asszony, aki ugyan Dunaújvárosban született, de kisgyerekkorától a fővárosban élt.

A kistarcsai kórházban ismerkedtek meg, s fiukkal hármasban egy olyan helyet kerestek, ahol együtt dolgozhatnak és élhetnek. A férj húga akkor Perkátán élt, egy rokonlátogatás alatt került szóba, hogy ez nem is olyan rossz környék, ideköltözhetnének.

Akkoriban csak egy röpke látogatást jelentett, megérdeklődni a városi egészségügyi osztályon, hol van a környéken üresedés az az idő tájt körzeti orvosinak nevezett ellátórendszerben.

Nagykarácsonyban volt.

Az új körzeti orvos, dr. Pálházi Gábor azóta is örül a döntésüknek.

- Egyáltalán nem unalmasabb a körzeti, majd később a háziorvosi munka, mint a kórházi! - szögezi le azonnal. -Ez egy vegyes körzet, a háziorvoslás mellett gyermekrendeléssel, család- és nővédelmi tanácsadással is foglalkozunk. Itt valamilyen szinten szinte minden, sűrűbben előforduló betegséggel találkozunk, mindegyikben otthon kell lenni annyira, hogy a diagnózist felállíthassuk, a megfelelő kezelést előírhassuk, az utógondozást elvégezhessük. Ráadásul egy ilyen helyen, ahol nagyjából ezerötszáz ember él, s ahol már huszonhat éve dolgozunk, mindenki ismer mindenkit, igazán tisztában vagyunk a betegek kórtörténetével, előző betegségeivel! Sőt! Már a harmadik generációt kezeljük: olyan gyerekeket hoznak hozzánk, akiknek a szüleit is mi kezeltük gyerekkorukban. Szinte családtag mindenki! Bár ennek megvan a hátulütője is, hiszen, ha elveszítünk egy beteget, akkor hiába, hogy orvosként, ápolóként tudjuk, ez a természet rendje, mégis egy közeli ismerős, jóbarát megy el közülünk. Tudni kell kezelni ezt az érzést is, de mégsem olyan személytelen ez, mint mondjuk egy hatalmas kórházban...

A nagykarácsonyiak jó doktora emellett maga is gondoskodik arról, hogy valóban személyes kapcsolata legyen a betegeivel. Rendszeresen egészségvédő, életmód-előadásokat tart a nyugdíjasklubban és az iskolában. Vegyük még hozzá, hogy mélyen vallásos, római katolikus hitű ember, aki tehát a templomban is rendszeresen találkozik... A Hónap Orvosa szavazás után talán már mondhatom úgy: híveivel. Meghatódik, amikor elmesélem neki, hányan és hányan érdeklődtek az elmúlt három hónapban a szerkesztőségben Nagykarácsonyból: tessék mondani, hány szavazat kell még ahhoz, hogy Pálházi doktor nyerjen? De nem segíthettünk még ezzel az információval sem: a szavazást nem mi bonyolítjuk, nem mi szervezzük, mi mindössze csak kommentáljuk az eredményeket...

- Hálásak vagyunk ezért a kitüntető bizalomért: ez ér benne a legtöbbet - mondja a doktor. - A betegek bizalma jólesik... Ami azt illeti, én azért jobban örülök a feleségem címének, mint a magaménak!

Hiába, az övék öröknek tűnő kettős. Pálháziné egyszerre az ápolónője és az adminisztrátora a nagykarácsonyi orvosnak. Csak azért nem írom, hogy párban dolgoznak, mert egy orvosírnokkal együtt valójában hármast alkotnak. Az írnok nem rokon...

- Az biztos, hogy nincs közöttünk munkahelyi konfliktus! - jegyzi meg a doktor. Hozzáteszi: - Mi már nem félszavakból, hanem fél tekintetekből is értjük egymást. Néha az az érzésem, hogy én itt fölösleges vagyok: a feleségem ugyanúgy tudja, melyik beteg milyen tünete mire utal, és én miféle kezelést írnék elő.

Szemtelen kérdésemre, hogy nem unalmas-e valóban éjjel-nappal együtt lenniük, a doktor, aki különben sem az a szavakat keresgélő típus, azonnal megtalálja a választ erre is:

- Mi együtt alkotunk egy egészt!

Felnőtt fiuk Budapesten, egy biztonságtechnikai cégnél dolgozik, s mint egybehangzóan állítják: soha nem akart orvos lenni.

- Talán azért, mert itt, az ugyanebben az épületben lévő szolgálati lakásban nőtt fel, és épp elég közelről látta az orvos életét - mondja az édesanya.

Nyugalom az bizony nem sok van, munka annál több. De mégis jut idejük színházra, koncertre, kirándulásra. Úgy gondolják, nyugdíjba vonulásuk után majd fiuk közelébe költöznek, a fővárosba. Mert bármilyen szép és megejtően csendes falu Nagykarácsony, az az egy mégis hiányzik itt, hogy a séta errefelé ismeretlen fogalom.

- Itt az ilyesmi, a céltalannak tűnő sétálgatás nincs szokásban. Az emberek kizárólag egy meghatározott céllal kelnek útra: nem azért, hogy mozogjanak, lássanak, érdeklődjenek, hanem mindig egy bizonyos, meghatározott céllal, valahonnan valahová, valamiért mennek! - így Pálháziné.

De a színház és a koncert mellett a doktor nem csak a képzőművészetekért, különösen a XVIII-XIX. századi festőkért, vagy a XX. század eleji magyar regényírókért rajong, hanem kihasználva helyzetét, retrospektív, azaz visszatekintő elemzéseket is ír kutatásai alapján orvosi szaklapokba a nála megfordult betegek vérnyomás- és cukorproblémáiról, hosszútávú következtetéseket levonva.

- Nem tervezem még, hogy nyugdíjba megyek. Érzek magamban annyi erőt és energiát, hogy tovább folytassam azt, amit a legjobban szeretek csinálni: a gyógyítást - vallja be a hatvanadik évét (gondolták volna?!) már betöltött orvos. - Különben sem tervezek! Tudják: ember tervez, Isten végez...

A Hónap Orvosa nagyon büszke arra, hogy falujában több olyan ember is él, akik kilencvenedik és századik életévük között járnak már.

- Elárulom, hogy nekem ehhez semmi közöm: ez genetikai adottság - jegyzi meg szerényen a doktor. - De azért mégiscsak érdekes, hogy ezek az emberek az én falumban, sőt: hárman ugyanabban az utcában laknak! Végignézni, talán segíteni is az ő szép megöregedésüket, igazi élmény!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!