Hétvége

2010.09.25. 02:28

Megkérdeztük őszentségét

Hívők, érdeklődők, csodavárók hada kísérte az elmúlt napokban magyarországi tartózkodása alatt a XIV. dalai lámát. Tibet szellemi vezetője pedig folyamatosan bizonygatta: ő csupán egyszerű tibeti szerzetes. Gyógyító ereje nincs, legtöbb, amit tehet, hogy meghallgatja őket, és osztozik szenvedésükben.

Dunaújvárosi Hírlap

Itt-tartózkodása alatt több mint húszezer ember előtt tartott tanítást egyházának elfogadó szellemiségéről, a boldogság természetéről. Osztott áldást, találkozott politikusokkal, beszélt a parlamentben, fogadta az újságírók rohamát. Rendszeresen visszatért hite együttérzésen, tudományos vizsgálódáson, ok-okozatot kereső, igazságon, egyenlőségen alapuló szekuláris etikájára. Nem a buddhizmusban hívő embereket kereste, valójában nem is tartja egészséges magatartásnak, ha a nyugati vallások keverednek a keleti gondolkodásmódon alapuló vallásokkal - hallhattuk tőle.

- Ne tűnődj el a buddhizmus alaptézisén, az ürességen, mert megzavar! - tanácsolta például egyik, Kanadában élő teológus barátjának. Derűje és tüneményes humora mögött azonban az érzékenyeknek feltűnt: hiába voltak szavai egyszerűek, elméjének folyamatos edzésével olyan képességeket fejlesztett ki magában, amelyek megfejtésével a tudomány jelenleg nem tud mit kezdeni. Ez a tibeti buddhizmusban az, amit mágikusnak és misztikusnak tartanak. Ennek kisugárzása érzékelhető volt környezetében.

A 75. életévében járó Tenzin Gyatso a világi kérdésekben is mindenki által elfogadható logika mentén oldotta fel az ellentmondásokat. Gyermeki derűvel nevetgélt, miközben válaszolt kérdésekre oroszlán trónján. Láthatóan élvezte a váratlan kérdéseket, el is mondta: ezek ösztönzik arra, hogy elmélyedjen, így újfajta szemléletet, tanítást jelentenek számára ezek a beszélgetések.

Vágyaink korlátozása, gyermekeinknek átadandó értékek, a más hitbéliek közös céljainak elfogadása, a magyar nemzet gazdasági válságból való kilábalásának kérdései foglalkoztatták leggyakrabban hallgatóságát. Kizárólag egyetlen kérdést került meg diplomatikusan Tenzin Gyatso: hogyan tudják a lámák előre kiszámítani haláluk napját. Mi a vegetáriánus étkezésről kérdeztük, tudva azt, hogy szervezete a pusztán növényi eredetű ételek fogyasztását egészségi állapota miatt nem bírta.

- Régi írások szerint a szerzeteseknek és az apácáknak kerülniük kellett a hús fogyasztását. A tibeti fennsík 4000 méteres magasságában azonban zöldség és gyümölcs nem terem - mondta. - Az itt élő emberek zöme tehát húsevő. Vallásos ünnepeinken is sokféle húst szolgáltak fel, ezt én tiltottam be 12 éves koromban. Ez máig érvényes. 1965-ben, indiai száműzetésemben, egy hetet a kormányzó házában töltöttem, ahol szemtanúja voltam, ahogy a szakács levágott egy csirkét. Az elvágott nyakú állat szenvedése miatt utasítottam aznap vissza az ebédet. Egy évig éltem vegetáriánus ételeken, de problémák támadtak az egészségemmel, így orvosaim tanácsára újra enni kezdtem hústartalmú ételeket is. Hogy a húsevésnek milyen hatása van a tudatra, nem tudom. Azt azonban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mértéktelen húsevés és hústermelés igen súlyos ökológia problémákat okoz. Úgy gondolom, azt nem lehet elvárni, hogy az emberiség minden tagja vegetáriánussá váljon, de korlátozásokat a magunk számára mindenképpen be kell vezetni.

Címkék#buddhizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!