Hétvége

2010.08.07. 02:29

Ugrás Szarajevóba!

Magyar ejtőernyős a II. világháború óta nem ugrott hadműveleti területen. 2010. június 12-ig. Akkor nyolcan megtették. Nem is akárhol: a háborút viselt Szarajevóban!

Pekarek János

Ha ez béke, akkor Szarajevóban béke van. Egyébként egész Bosznia-Hercegovina hadműveleti terület, ahol az ötéves délszláv polgárháború után nemzetközi szervezetek, közöttük az Európai Unió tartják fenn a... rendet.

Az EUFOR Althea elnevezésű katonai-rendőri missziójának százhatvannyolc tagú magyar egység is részese. Az Althea parancsnoka Bernhard Bair osztrák vezérőrnagy, helyettese Nagy Tibor magyar dandártábornok.

Abban mindenki egyetért (talán a diplomaták kivételével), hogy ez a felemás állapot, amelyben a szarajevói utcák egyik oldalán miniszoknyás szerb és horvát lányok süttetik szép lábukat a nappal, míg ugyanazon utca másik, bosnyákok lakta felén csadoros hölgyek sütik le a szemüket, s a három nemzetiség gondosan ügyel arra, hogy véletlenül se keveredjen egymással - tehát ez a felemás állapot is csak addig marad fenn, amíg a nemzetközi békefenntartók jelen vannak.

Becslések szerint harmincezer tonna (!) fegyver, lőszer és robbanóanyag hever a negyvenhárom nyilvántartott szarajevói raktárban...

Ha ez a mai állapot mégsem bizonyulna ideiglenesnek, akkor abban óriási szerepe lenne az olyan ötleteknek, mint az idén hetedik alkalommal (és nemzetiségre való tekintet nélkül!) megrendezett Szarajevói Gyermekfesztivál.

Ennek látványosabbá változtatása érdekében tették fel az Althea-misszió vezetői azt a kérdést a katonákat és rendőröket Boszniába küldő huszonnyolc ország fegyvereseinek, hogy kik hajlandók ejtőernyős ugrást végrehajtani?

 

Kérdésre kérdés volt a válasz. Huszonhét nemzet ejtőernyősei azt kérdezték: hol kell ugrani?! A magyarok azt: mikor?

Vagyis tíz magyar veterán ejtőernyős kezdte meg a felkészülést májusban a szarajevói ugrásra. A csapat tagja volt Környei László rendőr zászlós, nyugdíjas dunaújvárosi vízirendőr is: tőle tudjuk a részleteket.

- A MEBSZ, vagyis a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Boda József elnök vezetésével szervezte meg a hatvanöt éve első hadműveleti, első szarajevói, valamint első, osztrák felségjelű, amerikai gyártmányú, Sikorsky S-70A-42 Blackhawk típusú helikopterből végrehajtott, többszörösen is történelminek nevezhető ugrásunkat - meséli László.

A felkészülés a bürokratikus útlevélügyeknél kezdődött - és a helyszín alapos felderítésével folytatódott. Az Althea-bázis a Szarajevót körbevevő, júniusban is hóborította hegyek túlsó oldalán van. Onnan repültek át, három hőmérsékleti övezeten keresztül a város fölé, ahol a katlan mélyén negyvenöt Celsius fokos hőmérséklet uralkodott, szellő nélkül... Ahol gyakorlatilag minden szabad területet temető borít a polgár- és vallásháború úgynevezett befejezése óta. Ahol sok sír még ma is névtelen, sok gyilkos még ma is büntetlen.

A téli olimpiára felépített és a fesztiválnak helyet adó sportcsarnok előtt akadt csak egy fél teniszpályányi hely, ahova ugrásukat célozhatták az ejtőernyősök. Azt a helyet is gumiborítás fedte - ami az ejtőernyősök rémálma: a bakancstalp letapad rá, óriásira nő a sérülés kockázata.

- A felkészülés során végigvettük a különböző vészhelyzeti eseteket is, a helikopter elhagyásától kezdve addig, hogy a szél elsodorhat minket. Utóbbi esetben a legfontosabb teendő, hogy maradj ott, ahová leértél: mindenhol másutt akna lehet! Ha a helybeliek nem futnak oda hozzád, akkor biztos, hogy aknamezőn állsz: be kell várnod a kiemelő helikoptert...

Mindehhez kellő díszletet adott a nagyrészt még mindig romos Szarajevó.

- Két társunk, dr. Gedő László törzszászlós és Váradi Tamás hadnagy a földről, rádióval biztosította ugrásunkat. A csütörtöki és pénteki felkészülés után szombaton és vasárnap uniós és bosnyák zászlóval, kék-sárga, vagyis boszniai nemzeti színű füstölővel, ajándékokkal megrakva ugrottunk. Az első körben 1200 méterről két ember a zászlókkal. A másodikban 1800 méterről szintén ketten, egymás fölött, az alsó ernyő kupoláján állt a felső ugró. A harmadik körben 2800 méterről négyen, szabad zuhanásban csillag alakzatot formálva az égen. Óriási sikert arattunk, a francia nagykövet asszony is gratulált nekünk. De a legnagyobb élmény az volt számunkra, hogy láttuk: a tömegben eltűntek az etnikai határok, megfeledkeztek a vallásról, bosnyák, horvát, szerb gyerekek és szüleik egymás mellett, vállt a vállhoz vetve tolongtak, hogy közelről láthassák a magyar ejtőernyősöket. Ezért megérte!Ha a helybeliek nem futnak oda hozzád, akkor biztos, hogy aknamezőn állsz... Mindehhez kellő díszletet adott a romos Szarajevó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!