Hétvége

2010.08.28. 02:29

Keveset adni, ám sokaknak

Augusztus elsejétől újra Jankovics Marcell került a Nemzeti Kulturális Alap élére. A kulturális szféra régi-új döntéshozóját rácalmási kiállításán kérdeztük szakmai terveiről. Szemléletmódváltás, kiegyenlítés...

Dunaújvárosi Hírlap

- Augusztus elsejével került újra az NKA elnöki székébe. A korábban felmentését kérő Harsányi László távozása után, milyen helyzet fogadta az átadás-átvételt követően a kulturális alapnál?

- Az átvett anyagban semmi nem utal arra, hogy anyagi értelemben problémák lennének. Ez főként a Perlik Pál által vezetett igazgatóság érdeme. Amiben viták merülhetnek fel az az, hogy számos kérdésben eltér az én elképzelésem az utóbbi nyolc évben tapasztalt irányelvektől. Ezek a különbségek már akkor érezhetőek voltak, amikor én 2002-ben átadtam az NKA elnöki tisztségét Harsányi úrnak. Az álláspontom akkor is az volt, hogy sokaknak adjunk keveset. Tehát az általunk szétosztható összeg minél több helyre jusson el. Mert létezik egy minimális finaszírozás, amiből már lehet valamit csinálni. Harsányi László pedig láthatóan azon az állásponton volt: keveseknek adjon sokat. És ez a jelentős különbség nem csak a szakkollégiumok döntéseiben mutatkozik meg, hanem a miniszteri döntésekben is. Többek között ezen az irányon kívánok változtatni.

- Az nem jelenthet gondot a jövőt illetően, hogy a kultúra ügye nem kapott önálló tárcát, hanem beintegrálódott a Réthelyi Miklós vezette Nemzeti Erőforrás Minisztériumba? Lesz-e meghatározó szerepük egy ilyen csúcstárcánál?

- Ez egy nagyon izgalmas dolog. 2003-ban már írtam arról, hogy a kultúrát - divatos szóhasználattal élve - holisztikusan kellene kezelni, mert nem szűkíthető le pusztán a művészetekre, mint azt a közgondolkozás tartja. Itt érdemes megemlíteni, hogy az NKA sem csak művészeti ágakat támogat, és ez a kör természetesen tágítható. Az a tény, hogy ilyen struktúrában alakult meg ez a csúcsminisztérium, számos olyan dolgot beemel az NKA életébe, amelyre gondolnom kell. A régi görögöknek volt az a szép jelmondatuk: Ép testben ép lélek. Az ép test esetünkben a sportot és az egészségügyet jelenti. Ezeket magam is összetartozó dolognak tartom. Annak idején 1998-2002 között az ismeretterjesztési kollégiumban volt már egy szívgyógyász, Antalóczy Zoltán, aki maga is író ember. A másik fontos kapcsolódási pont az oktatás. Az eddig igencsak elhanyagolt gyermekkultúra esetében szeretném, hogy ami az oktatási reform keretein belül bekerül most a tananyagba, az jelenjen meg az oktatáson kívüli gyerekművelődésben. A gyerekkultúrában van egy olyan terület, amelyet úgy hívunk gyerekművészet. Ezt programszerűen, a közművelődésen belül kell támogatni. Emellett vannak a művelődést elősegítő programok, amelyeket a múzeumok, a könyvtárak képviselnek. Itt például a múzeumpedagógiának lehet kimelkedő szerepe. Mindennek összhangban kell lenni azzal a tudásal, amit az iskolában kapnak a diákok.

- Korábbi interjúiban rendre kiemelte: meg kell szüntetni a támogatási forrásoknál tapasztalható aránytalanságokat.

- Az előző vezetés főként a fővárost részesítette előnyben. Ezt számszerűsítve is tudom érzékeltetni: az idei pénzből 3,2 milliárd jutott Budapestnek, 1,7 milliárd forint a vidéknek, és mindössze 110 millió forint a határon túli kultúrára. Ez még akkor is hatalmas arányatalanságokat tükröz, ha elfogadom, hogy a fővárosnál megjelenő összegből körülbelül fél milliárd forint máshol, vidéken is hat. A határon túli területeknek juttatott támogatást pedig egyenesen megalázónak tartom. Jelzi ezt a gondolkodásmódot az is, hogy az NKA-nál dolgozó 156 kurátorból 106 tényleges budapesti lakos van. Ezen az aránytalanságokon javítanunk kell.

-Mi lesz a sorsa a könyvtárak és a könyves szakma által már nagyon várt Márai-programnak?

- Újra szeretnénk gondoloni a Márai-programot. Az NKA-nál korábban zárolt kétmilliárd forint egy része a fedezete a programnak, így idén már nem valószínű, hogy elindulhat. Az előttünk álló négy hónapot arra kell felhasználni, hogy a bizonytalan elemeket tisztázzuk. Mert el kell ismerni vita van a könyvtárak, a kiadók, és az írók között. Vita van az arányok körül is. A jelenlegi helyzet szerint az ismeretterjesztés van némi túlsúlyban. Azt azonban be kellett látni, hogy már nem a könyv az elsődleges ismeretszerző forrás, hanem az internet. Egészségesebb lenne egy ötven-ötven százalékos megoszlás az ismeretterjesztő és a szépirodalom között. Fontos, hogy a magyar kortárs írókra essen a hangsúly. Még várom az írószövetségek véleményét. Szeptember hatodikán viszem a bizottság elé az új koncepciómat. A bizottság pedig majd dönt, mely gondolataimat támogatja. Hiszen nem vagyok diktátor, leszavazható vagyok.

- Kanyarodjunk kicsit át az ön eredeti szakmájához. A hazai rajzfilmes szakma az utóbbi években számos neves nemzetközi díjat zsebelhetett be. Az Ön visszatérésével javulhat az igencsak mostoha helyzetük?

- Egy régi példát említenék. Annak idején mindenki támogatta azt a kezdeményezésemet, hogy az iparművészetin végzettek kapjanak egy minimális támogatást a vizsgafilmjük elkészítéséhez. A Nemzetki Kulturális Alap a gyártáshoz csak miniálisan képes adni. Azt érdemes tudni, hogy egy igényes rajzfilm bekerülési költsége azonos terjedelmű kosztümös játékfilmével jár hasonló szinten. A filmesek támogatása pedig a Magyar Mozgókép Közalapítvány feladata, ahol magam is érintett vagyok pályázóként. A zárolt összegek miatt aggódhatok, megkapom-e azt a tizennyolc millió forintot, ami Az ember tragédiája befejezéséhez kell. Az NKA-nál annyiban mindenképpen jobb helyzetben vagyunk, hogy a megítélt pályázatokat nem érinti az elvonás. A magyar rajzfilm a Magyar Mozgókép Közalapítványnál margóra került az utóbbi években, a játékfilmes lobby mellett csak sorvad. Idén mindössze százharmincnégy milliós forráshoz jutott. Háborgok is emiatt. A magyar rajzfilm a hetvenes években volt a csúcson, akkor évente tizennyolc-tizenkilenc órányi filmet tudtunk elkészíteni. Ma ez sajnos csak álom a szakma szereplőinek. Az előző vezetés főként a fővárost részesítette előnyben. A határon túliak támogatása megalázóan kevés volt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!