Hétlövet

2011.08.19. 03:40

Kis híján ötösöm lett a lottón: megegyeznék...

Tisztelt Szerencsejáték Zrt.! Ha a nagymamámat is belevesszük, lassan vagy hatvan éve lottózik a családom, nem számolom most ki, de elég szépen költöttünk, cserébe egy pár kettest vettünk ki, meg, igaz, két éve volt egy hármasom, tizennégyezer.

Boda András

* Marxnak igaza volt.

Nem én mondom: a közgazdaságtudomány egyik legnagyobb mogulja, Nouriel Roubini amerikai professzor tette ezt a vallomással felérő kijelentést. Marx  mutat rá Roubini  azt jósolta, hogy a kapitalizmus el fog bukni, mert az emberek saját érdekeiket követik, és ezzel kudarcra ítélik a társadalmukat, mint egészet. Ez a mi formánk: komolyan, bő ötven éven át úszunk árral szemben a szopóágon, kapjuk dupla szívlapáttal Marxot, Engelst, Lenint, hadd ne mondjam már végig a grand slamet, nyomjuk a jó kis ellenzékieskedést, szamizdat, xerox, Petőfi-szobor, aztán egyszer csak, hirtelen ötlettől vezérelve, megkérdezzük a medvét, a hóna alatt a halállistával, te, maci, bocs, és nem lehetne ezt az egész jól bebukott szocializmust vagy mit, úgy, ahogy van, befejezni? És megkapjuk az egyszerű választ: de. Na bumm, hogy ez miért nem jutott eszünkbe mondjuk ş61-ben, jó, tudom  mindegy, akkor hát teljes mellszélességgel irány a kapitalizmus, elvtá... bocsánat, emberek: persze vannak, akiknek a vad része elég faszán bejön, kár lenne tagadni, másoknak kicsit kevésbé, ez is normális... de mire úgy igazából belelendülnénk, lefújják az egész meccset, hopp, bocs, srácok, a kapitalizmus is bebucska, nálunk aztán pláne, mert ugye még pont plusz szerkezetátalakítás is van, így jártunk. Nézzük akkor, hol tartunk: volt egy szocializmus, remekül ment, még az is kiderült, mindmáig ható jósok mondták a frankót, beléptünk, sutty, világszerte bebukott, jó, Észak-Korea még húzza, hagyjuk. Átmentünk kapitalistába, pár év: kapitalizmus is döglődik. Lassan meg kéne kérdezni Svédországot, Hollandiát meg Nagy-Britanniát, és pár további üzemelő monarchiát, milyen havi összeget érne meg nekik, hogy ott hagyjuk a koronánkat, ahol van  szerintem még vállalkozó kedvű fej is lenne alá...

 

* Szeptember 1-jén hatályba lép a népegészségügyi termékadó.

Kétségem sincs, épp elég régóta tudom, hogy ennek az országnak, mindenkori vezetésének szinte mindennél fontosabb, hogy az itt élők megfelelő egészségi állapotban legyenek. Cáfolhatatlan állítás  az igazságtartalmával se nagyon szállhatunk vitába: a megfelelő egészségi állapot ugyanis mifelénk annyit jelent, a magyar állambolgár lehetőleg semmilyen körülmények között ne érhesse meg a nyugdíjaskort, mert az az államnak túlságosan költséges mulatság  lenne, ha az évtizedek alatt levont nyugdíjalapból egy árva peták is ficegne a kasszában. Nem lesz  mégis oly nyugodtak lehetnek, akik mindezért felelnének, mint egy múmia, hiszen az idő tájt már ők se lesznek a helyükön: az a pénzhiány majd az épp aktuális megmagyarázóknak fog kellemetlen perceket okozni. Mondjuk, ha nagyon érzékenyek szocialice, úgy kettőt. Egyes ódivatú érvelések szerint ugyan egy élő ember képes lehet bizonyos értékek megtermelésére  az ilyen himmi-hummi kategóriák, érzelmes lózungok azonban a modern társadalomban lényegében nem is léteznek. A lényeg úgyis csak az, hogy a megfelelő vezetésnek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy polgárai gyors, biztos és élményszerű önpusztítását kifinomult és sokoldalú eszközökkel segítse elő, miközben másfelől  európai mivoltának igazolásaképp  folyamatosan bizonygatnia kell ennek az ellenkezőjét. E bizonyítéksorozat egyik darabja például a chipsadó: amivel az úgynevezett egészséges életmódot óhajtja támogatni a vezetőség. Ühüm. Köszönjük, Emese  ha elárulhatok egy apróságot, tökmindegy: itt, lejjebb, Európa lassan legdrágább országában, az emberek elég jelentékeny részének az a legegészségesebb kaja, amire egyáltalán még jut pár forintja.

 

* Kis híján ötösöm lett a lottón: megegyeznék...

Címkék#hétlövet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!