Kipp-kopp kopogok

2017.10.12. 10:00

Őszre hangolva: Csempésszen egy kis jókedvet a mindennapokba!

Ha egy kis, évszakhoz illő dekorációt szeretnénk az otthonunkba vinni, számos lehetőség közül választhatunk, ám mind közül az egyik személyes kedvencem a kopogtató. Könnyen, gyorsan elkészíthető, dekoratív és az otthonosság érzését sugallja, még mielőtt belépnénk a lakásba.

Benedeczki-Varga Krisztina

õszi dísz Fotó: Zsedrovits Enikõ

Az alapanyagok változatosságának köszönhetően rengeteg stílusban készíthetjük el a reggelente jókedvre derítő ajtódíszeket – mondja Nagy Viktória kreatív szakértő. Az alap minden esetben egy koszorú, amely lehet hungarocell (ebben már félbe vágottat is találunk, ami tökéletesen rásimul az ajtóra), vessző fonott, moha vagy szalmakoszorú. Mindegyiket jól lehet dekorálni, de jellemzően a szalma és a hungarocell alap az, amelyeknél az egész alapot bevonjuk valamilyen anyaggal (szalaggal, szalvétával stb). A vessző és a moha alap önmagában is mutatós, ráadásul a vessző fonott alapoknál többféle árnyalat közül is szemezgethetünk.

Sok esetben a klasszikus őszi színek, mint a piros, barna, narancs és ezek árnyalatai töltik meg élettel az alkotásokat. A vessző fonott alapoknál jellemző, hogy nem az egész alapra, hanem annak csak egy részére kerül hangsúlyos kompozíció, amely azonnal vonzza majd a tekinteteket. Emellett azonban a mostanában oly népszerű vintage közkedvelt stílusjegyei, mint a fehér szín, a koptatott és mattos felületek, kékes és rózsaszínes tónusok is megjelennek. Ha már megvannak az alapok, a díszítésre kedvünk szerint használhatunk különböző textúrájú anyagokat. Ha kültérre készítünk dekorációt, azt sem kell külön lakkoznunk, ugyanis a festékek ellenállnak az időjárás kihívásainak is. Ne féljünk a száraz termésektől, virágoktól sem, mert ezek is időtálló és mutatós ékei bármely őszi dekorációnak.

Az őszi színek játéka és az évszak jellegzetes termései mind remek alapanyagot képeznek a szebbnél szebb kül- és beltéri dekorációkhoz Fotó: Zsedrovits Enikő

Az asztaldíszeknél célszerű cserépbe vagy tálakba összeállítani a különböző kompozíciókat, amelyeknek dekoratív része lehet egy-egy évszakhoz illő kerámia figura. Mind az ajtó, mind az asztaldísz készítésekor keverjük a természetes anyagokat a műanyag kiegészítőkkel, mert az akril festéknek hála a rideg, hideg fémes vagy műanyag felületeket is természetes hatásúvá tehetjük. A dísztökök például az asztaldísz elengedhetetlen részei, amelyeket őszi termésekkel és falevelekkel kombinálva azonnal ráhangolódhatunk erre a sokszínű évszakra. Sokan kedvelik a fából készül feliratot, amely lehet egy szó vagy akár egy kedves köszöntés, ami a hozzánk érkezőket fogadja, de arra ügyeljünk, hogy harmonikusan illeszkedjen majd az összképbe.

Bár az olykor szeles, olykor esős őszi napok a borongós érzést hívják életre, egy vidám kopogtató vagy mutatós asztaldísz emlékeztetni fog minket arra, hogy mint mindenben, itt is megvan a szépség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában