fogászat

2017.11.20. 17:41

Mi is az a fogkorona?

A fogkorona lényegébe az a fogpótlás, mely beborítja a klinikai korona egész látható felületét. A korona cementezéssel rögzül a fogunkhoz és lehet az részleges korona is, ilyen esetben a fogkoronának csak egy részét borítja be. Mivel ragasztócementtel történik a koronák rögzítése, így ez azt jelenti, hogy későbbiek során a koronák a fogakról nem távolíthatóak el. Ha mégis szükség van az eltávolításra, akkor azt a fogorvos is csak a fog roncsolásával tudja elvégezni, de ezek a koronák már nem rögzíthetők vissza.

Milyen okai vannak a korona készítésének?

A korona elkészítésének több oka is lehet. Az egyik ilyen, a fogszuvasodás következménye, a nagy fokú foghiány. Amíg egy aprócska lyukat töméssel, vagy betéttel el lehet látni, addig egy egy nagyobb szuvasodás, mely a fog négy részét érinti, már csak a korona lehet megoldás. Korona ajánlott még olyan fogtörések esetén, amikor töméssel, hájjal, vagy borító-betéttel nem oldható meg a korrekció. A korona készítésének másik oka lehet a nagyméretű kopás, ilyenkor lényegében a fogak rágófelszínének az újjáépítése történik. Fogtengely korrekció miatt, vagyis fogszabályzás miatt is szükség lehet a koronára, illetve esztétikai célból. Esztétikai célból akkor készítik el, ha a természetes fogkorona színe elváltozott és fehérítéssel, vagy héjjal nem oldható meg. Vagy ha a két metszőfogunk között zavaró rés található.

Milyen fajta koronák léteznek?

Fémkoronák

Általában aranyötvözetből készülnek, nagy előnyük, hogy felhelyezéskor kevesebbet kell eltávolítani a saját fogunkból. Tökéletesen helyt áll a rágás és harapás következtében fellépő erőnek, egyetlen hátránya a fémes szín, mely miatt általában hátsó fogaknál használják. Ára körülbelül 8 000- 15 000 Ft/ fog között mozog.

Fémkerámia korona

A porcelán borításnak köszönhetően ez a korona teljesen azonos árnyalatú lesz, mint az eredeti fogaink. Erős, strapabíró és más típusokkal szemben sokkal jobban koptatja a szemben álló fogakat. Ára 25 000 és 30 000 Ft/ fog.

Teljes kerámia korona

Ezzel a fajtával lehet elérni a legtermészetesebb hatást, ha valaki fémallergiás, akkor pedig számára ez az egyetlen megoldás a fogpótlás terén. Ára 50 000 és 70 000 forint között mozog foganként.

Műanyag korona

Ezek a legolcsóbbak, körülbelül 5 000- 8000 forintba kerülnek foganként, hátrányuk pedig csak az, hogy gyorsabban törnek és hamarabb kopnak. Sok esetben ezt a fajtát, ideiglenes koronának használják, addig, amíg a végleges munka teljesen elkészül.

Cirkonium-oxis vázas korona

Napjainkban a cirkon a legkorszerűbb fogpótlás, hiszen nem tartalmas fémet, mégis nagyon erős, ezért igen kedvelt. Kialakítása több időt vesz igénybe, mint más koronák esetén, viszont ezzel lehet elérni a lehető legesztétikusabb és legtermészetesebb hatást. Ennél a változatnál előny még, hogy az ínyszélek is teljesen egészségesek maradnak. Foganként körülbelül 60 000 forintba kerülnek.

Címkék#fogkorona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában