Masszázs

2017.10.18. 10:00

Mozgásszervi panaszok enyhítése – Hétköznapi praktikák a könnyedebb mozdulatokért

DUNAÚJVÁROS A hát-, derék- és nyakfájdalom ma már egyre többeknél és egyre fiatalabb korban jelentkező probléma.

Benedeczki-Varga Krisztina

A masszázsterapeuta szerint tartásjavító gyakorlatokkal óvhatjuk a gerincünket

Fotó: Zsedrovits Enikő

A néhány évvel ezelőtt még csak az 50 felettieket érintő panaszok ma már a 30-as korosztályban is előfordulnak.

A fájdalom valódi okát azonban kevesen ismerik, azt pedig, hogy ők maguk is sokat tehetnének a fájdalom enyhítéséért kevesen tudják – mondja Czakó Soma masszázsterapeuta.

Masszázs és masszázs között milyen különbségeket tapasztalhatunk?

Amikor masszíroztatni megyünk, az esetek többségében svédmasszázst kapunk. A legtöbb masszázstechnika erre épül, azonban a külsőre ugyanolyannak tűnő masszázs között hatását tekintve jelentős különbségek lehetnek. A svédmasszázs elsődleges célja a kényelem, ellazulás, egy kellemes pihentető élmény, amely után feltöltődve távozik a vendég. Ezzel szemben a klinikai masszázs során nemcsak masszírozás történik, hanem átmozgatás is, ami azt jelenti, hogy a váll, derék vagy hátfájdalom valódi okát szünteti meg. Amíg a svédmasszázs az izmokkal, addig a klinikai masszázs az izmokkal és az ízületekkel egyszerre dolgozik. A tapasztalat az, hogy a vendégek nem ismerik sem a probléma valódi okát, sem a saját testüket.

A szabad mozgás feltételei az izmok, ízületek, csontok
Fotós: Zsedrovits Enikő

Hogyan működik a testünk? Mire figyeljünk?

Minden mozdulatunknak, lépésünknek a kulcsa az ízületekben van. Csontjainkat az ízületek kötik össze, amelyek lehetővé teszik a mozgást. A csontvégek között elhelyezkedő ízületi rést kitöltő folyadék az, ami a gördülékeny és fájdalommentes mozgást biztosítja. Fontos, hogy az emberek pontos képet, tudást kapjanak arról, hogyan működik a saját testük, hiszen így tudatosabbá válnak a hétköznapi feladatok elvégzése során. Azzal, hogy tudjuk, az egyes mozdulatoknak milyen kedvező vagy kedvezőtlen hatása van testünkre, aktív részeseivé válunk a gyógyulási folyamatunknak.

Hogyan hat a klinikai masszázs a mindennapokban?

Az 1-1,5 órás kezelés alatt – amíg az adott ízület engedi – a terapeuta elviszi a problémás végtagot, majd ott kitartva az ízületet körülölelő izmok nyújtása következik. A test anatómiai felépítését figyelembe véve a beszűkült ízületek kimozgatásával a lecsökkent mozgási tartomány növelése zajlik, így szabadabbá és fájdalommentessé válnak azok a mozdulatok, melyek korábban gondot okoztak (például a fej elfordítása, a kar felemelése). A klinikai masszázs lényege, hogy az ízületi mozgáspályája a helyes rendszerbe visszakerüljön, miközben megismerjük saját testünket, valamint azokat a technikákat, amelyekkel fenntarthatóvá válik az izmok, ízületek ideális állapota.

A masszázsterapeuta szerint tartásjavító gyakorlatokkal óvhatjuk a gerincünket
Fotós: Zsedrovits Enikő

Mire figyeljünk otthon?

Ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés, nem elegendő a masszírozás, hanem otthon is tudatosan figyelnünk kellene arra, hogyan üljünk helyesen, hogyan álljunk helyesen. Ezekhez pedig különböző trükköket is bevethetünk, például ha a szék támlája és a derék közé beteszünk egy henger alakú párnát, ez arra „kényszeríti” a testet, hogy helyes tartásban üljünk, máskülönben kényelmetlen lesz az ülés. Vagy a számítógép előtt ülve szék helyett használjunk fitball labdát, amely folyamatos mozgásra és aktív izommunkára ösztönzi a testet. A tartásjavító gyakorlatokkal, technikákkal megóvhatjuk gerincünket, így a jó közérzet és szabad mozgás ismét az élet természetes része lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában