Légy kemény vagy térj inkább haza!

2018.08.14. 19:34

Dunaújvárosi részvétellel zajlik a svájci ultratriatlon – verseny

A dunaújvárosi Pötör Zoltánnal a mezőnyben szerdán délután kezdődik a kontinens egyik legkeményebb ultratriatlon-versenye a svájci Buchsban. A helyszínről jelentjük.

Szabó Szabolcs

Pötör Zoltán versenyző, Makai Gábor, a DTSE elnöke, Kovács Ákos Flórián segitő Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

„Go hard or go home” – azaz légy kemény, vagy térj inkább haza, hirdeti Európa, de talán a világ egyik legkomolyabb ultratriatlon seregszemléje, a Swissultra, amely szerdán délután indul el meglehetősen hosszú és küzdelmekkel telített útjára a festői szépségű svájci Buchs településén.

A legtöbben a németek jöttek el a versenyre

Az egyetemes ultratriatlonsport nemzetközi rangadóján idén összesen négy versenyszámban állnak rajthoz a rendkívüli teljesítményre képes sportemberek. A legnépesebb mezőny a DECA kontinuus kiírására jött össze. E feladvány keretében az ultra­triatlonistáknak 10 klasszikus Ironman távot kell teljesíteniük – folyamatos lebonyolításban. Azaz összesen 38 kilométert úsznak, majd bringára pattannak és letekernek 1800 kilométert, majd egy „könnyed” 422 kilométeres futással zárják le a versenyt.

Pötör Zoltán versenyző, Makai Gábor, a DTSE elnöke, Kovács Ákos Flórián segitő Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Erre mindössze 345 órájuk van, ám belső, szakaszolt szintidőkre is figyelni kell, az úszásra 24 órát kaptak a szervezőktől. E seregszemlére összesen 16-an jelentkeztek. A legnépesebb küldöttséget itt a németek jelentik, részükről öt ultratriatlonista áll majd rajthoz. Örömünkre a mezőnyben ott lesz három kiváló magyar sportember is: a százhalombattai Szabó Zoltán, a pécsi Mindum Károly, valamint a Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület kiválósága, az újvárosi Pötör Zoltán, akiért rengetegen szorítanak otthon. Rajtuk kívül svájci, kanadai, indiai, brit és francia triatlonisták is nekivágnak majd az embert próbáló távnak.

Tömören a további versenyszámokról: Szerdán rajtol a DECA one per day mezőnye is, itt a sportolóknak napi egy klasszikus Ironman távot kell letudniuk, tíz napon keresztül – tehát, ami a kilométereket illeti, az e számban indulóknak is a fent említett adagot kell teljesíteniük.

Rendeznek sprint számokat – Quintuple. E kiírásban felezték a DECA-sok kilométereit. E két mezőny augusztus 20-án és augusztus 23-án rajtol majd. A Quintuple kontinuus mezőnyében ott lesz az ultratriatlonsport már sokszor megkoronázott királya Szőnyi Ferenc – vagy, ahogy a sportágban egyszerűen csak becézik: „Racemachine” – is. Szőnyi tavaly rekordidő alatt teljesítette és nyerte meg a DECA folyamatos versenyszámát, azt, amelyben a dunaújvárosi Pötör Zoltán is indul.

A DTSE különítménye hétfőn hajnalban indult útnak, a szerencsés megérkezést követően elkezdték felépíteni Pötör Zoltán bázisát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában