Kupadöntő

2017.12.10. 21:36

Óriási csata után büntetőkkel kaptak ki az újvárosi vízilabdázók

Miután a szombati elődöntőben legyőzte a BVSC együttesét, így a Magyar Kupa aranyérméért mérkőzhetett vasárnap este a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics vízilabda-együttese a címvédő Újpesttel.

Gallai Péter

Büntetőpárbaj után kaptak ki a kupadöntőben A női vízilabda Magyar Kupa elődöntőjét szombaton a BVSC ellen megnyerte a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics együttese, ezzel bejutott a vasárnap esti fináléba, ahol a címvédő Újpest várt Mihók Attila csapatára. A találkozó rendes játékideje, elképesztő izgalmak után döntetlenre végződött, így ötméteresek következtek. A büntetőpárbajban végül az UVSE bizonyult jobbnak, a dunaújvárosi lányok nyakába ezüstérem került

Fotó: DFVE/Alex Martin

A meccset hatalmas izgalmak után, büntetőpárbajban végül az UVSE nyerte meg.

Miután szerdán bajnoki rangadót vívott az Újpesttel Mihók Attila együttese – akkor a lila-fehérek örülhettek -, így nagyjából egy nap maradt felkészülni a szezon idei utolsó, legfontosabb eseményére. A „sorminta” alapján, azaz az Euroliga-győzelem, majd az UVSE elleni vereség után ismét sikernek kellett következnie, azaz abban bíztunk, pontosan kettőnek, Az első lépést kiváló csapatjátékkal és fantasztikus egyéni teljesítményekkel sikerült megtenni az egyik legnagyobb rivális, a BVSC ellen szombaton az első elődöntőben. A 10-7-es sikerből Gurisatti 6, Horváth B. 2, Szilágyi és Vályi V. egy-egy góllal vette ki a részét.

A mérkőzés után Mihók Attila vezetőedző azt mondta, az első félidőben akár nagyobb különbséggel is vezethettek volna, köszönhetően annak a taktikának amit kitaláltak, s akkor még be is tudták tartani.

- A harmadik negyed kritikus pillanatok sorát hozta, ekkor nagyon sokat kellett cserélni azért, hogy kipontozódás nélkül megmaradjunk teljes felállással a záró nyolc percre. Bármennyire is fura, de az elveszített harmadik negyeddel nyertük meg a meccset, ugyanis az utolsóra maradtak variációs lehetőségeink. A befejezések tekintetében elsősorban Gurisatti Gréta bravúros góljait és Horváth Brigitta nagyon higgadt lövéseit emelném ki. Ilyen egyéni teljesítményekkel lehet megnyerni egy ilyen minőségű és rangú találkozót – tette hozzá.

A másik elődöntőben kis híján óriási meglepetés született, ugyanis a címvédő Újpest 7-7-es döntetlent játszott a Ferencvárossal, az UVSE végül büntetőkkel jutott be a vasárnapi döntőbe.

Ha már az előjelekről beszéltünk, a kupasorozat mostani kiírásában a dunaújvárosiaknak októberben, a selejtező csoportkörében 10-9-re sikerült nyerniük Szücs Gabrielláék ellen, s mint már említettük: a múlt heti bajnoki az Újpest sikerét hozta. Akkor az UVSE olyan támadótechnikával érkezett, amit a csapat adottságainál fogva nehéz volt megoldani. Bíztunk benne, hogy a DUE-Maarsk szakmai stábja kifőzött valamit a „boszorkánykonyhában”. Mihók Attila a találkozó előtt azt mondta, egy mérkőzésen sokkal könnyebben lehet elkapni az Újpestet, mint mondjuk a bajnoki döntőben, ahol három győzelemig tart a párharc. – Vagy ma, vagy soha – tette hozzá a tizenegyedik kupadöntőjére készülő mester. A dunaújvárosiak legutóbb 2014-ben játszottak finálét a sorozatban, akkor 6-5-re az UVSE győzött.

A csapatkapitány, Garda Krisztina vigasztalja Mchnu Hlengiwét
Fotós: DFVE/Alex Martin

A találkozó nem kezdődött a legjobban, hiszen az első két támadásban nem sikerült centerbe jól bejátszani Zieglernek a labdát, ellenben Parkes akcióból, Szücs pedig ötméteresből volt eredményes. Majd’ öt perc után Szilágyi szerezte az első találatunkat, a negyed végén a már két személyi hibával álló Keszthelyi növelte újra az újpesti előnyt (3-1). A második negyed elején az UVSE másik kulcsembere, Szücs is összeszedte második hibáját, ám ettől nem változott a játék képe, a fővárosiak 5-2-re léptek el, Mihók Attila ekkor Aarts helyére a kapuba Kisst állította. Szerencsére az Újpest nem tudta tovább növelni előnyét a hátralévő időben, sőt egy gólt sikerült faragni a hátrányból.

A lányoknak az ezüstérmeket Hesz Máté (jobbra), a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára és Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya adta át
Fotós: DFVE/Alex Martin

A térfélcsere után Szilágyi kapufája nyitotta a játékrészt, a másik oldalon Sevenich lövése átcsúszott Kiss keze alatt (8-5). A folytatásban hatalmas energiákat mozgósított a dunaújvárosi csapat a felzárkózás érdekében, Vályi Vanda büntetője, majd Szilágyi lökete után ismét nyílttá vált a meccs. Olyannyira, hogy Kiss ziccervédését követően Szilágyi óriási bombájával egyenlített a DUE-Maarsk. Tizenkét perccel a vége előtt tulajdonképpen új mérkőzés kezdődött. Benczur Márton a két-két hiba ellenére ekkor újra bedobta két ászát, Csabai pedig kétszer is eredményes tudott lenni, amíg Gangl lehúzta a rolót, többször is emberhátrányban védett, Garda lökete pedig a kapufát törte ketté (10-8).

A záró felvonás elején a megúszó Mucsy eldönthette volna a találkozót, de Kiss óriási bravúrral védte kísérletét. Ezzel szemben Szilágyi nem hibázott, sőt egy lefordulást követően Gurisatti egyenlíthetett volna, ám Vályi Vanda passzából az üres kapu előtt a lécre lőtt. Utána összeakaszkodott Sevenichhel, akinek Gréta odacsapott, ezért cserével végleg kiállították. Ám ez sem zavarta meg a lányokat, akik négyszer támadtak az egyenlítésért, ami egy perccel a vége előtt Gardának sikerült is (10-10). Miután Keszthelyi kapufára lőtt, a Dunaújváros a győzelemért játszhatott, de nem jártak sikerrel, jöhettek az ötméteresek.

Büntetőpárbaj után kaptak ki a kupadöntőben
A női vízilabda Magyar Kupa elődöntőjét szombaton a BVSC ellen megnyerte a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics együttese, ezzel bejutott a vasárnap esti fináléba, ahol a címvédő Újpest várt Mihók Attila csapatára. A találkozó rendes játékideje, elképesztő izgalmak után döntetlenre végződött, így ötméteresek következtek. A büntetőpárbajban végül az UVSE bizonyult jobbnak, a dunaújvárosi lányok nyakába ezüstérem került
Fotós: DFVE/Alex Martin

Mihók Attila a büntetőkre visszakülde holland kapusát, aki egyből kivédte Szücs kísérletét. Garda és Csabai nem hibázott, Horváth sajnos a kapufára vágta. Utána Sevenich, Szilágyi és Tóth sem rontott, viszont Brezovszki mellé lőtt. A döntés Keszthelyi kezében volt, aki bevágta, ezzel az UVSE lett a győztes. A Dunaújvárosnak az ezüstérmeket, az UVSE-nek az aranyérmeket és a kupát Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára és Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában