Kézilabda

2017.11.23. 14:00

Mi a jó kapus titka? Bakos István, kapusedző válaszol

Szakmai körökben Nyuszinak szólítják. Fogalmam sincs róla, honnan ered ez a becenév. Majd egyszer kiderítem. A lényeg az, hogy kiváló képességű kapusból lett Bakos István kiváló képességű kapusedző. Jelenleg is (nem először) a magyar női kézilabda-válogatott hálóőreivel foglalkozik.

Jankó Árpád

f

Hetvennyolcszoros válogatott kapus volt, edzőként a Dunaferrel BL-győztes, többszörös magyar bajnok, EHF Kupa-győztes... Elért sikereinek csak egy részét soroltam fel, mivel nem leltárt készítek. Világsztárokkal dolgozott. Pálinger Katalin, Farkas Andrea, Katrin Lunde és a többiek valószínűleg órákat tudnának mesélni róla. De most egyedül a számunkra is kedves, egykor dunaújvárosi, zseniális kapuvédő, Farkas Andrea véleményét, Nyusziról szóló meséjét tolmácsolom. (Mégpedig tegezve, hisz’ régi barátság köt össze minket.)

- Örökifjú, óriási energiával magyarázó, mutogató edző. Ezekből a gesztusokból, a közbeni magyarázatokból, utasításokból is sokat tanultam, rengeteget merítettem. Én akartam, hogy segítsen, ő pedig tudott segíteni. Bakos István ma is imádja, amit évtizedek óta csinál. Rendkívüli érzékkel, pedagógiai vénával képes a kapusra hatni. Volt, amikor csak annyit mondott: nyugi! De általában sokat beszélget a kapusokkal. A hálóőrök zárkózott emberek, és ő tudott a lelkekkel is bánni. Nemcsak edzéseken, hanem éles mérkőzések közben is – nyilatkozta Andrea.

Gondolom, ugyanezeket mondta volna el róla Sirina Irina, Sugár Tímea és a többi vele dolgozó nagyszerű kapus is. Tényleg nem szószátyár fajta a kézilabda-hálóőr, de (nagy tisztelettel és ámulattal) megszállott őrülteknek is hívhatnám őket. Aki száz kilométeres sebességgel közeledő bőrgolyó elé áll, hát az...!

A válogatott Bódi Bernadett és Bakos István öröme egy győztes mérkőzés után Fotó: MKSZ/Kovács A.

István, te nem a járókában, hanem a kézilabdakapuban „nőttél fel”, tehát tudnod kell: mi a jó kapus titka?

- Nagyon egyszerű a válasz. A hitelesség és az őszinteség. Én edzőként most is igyekszem még a hibákat is pozitívan feldolgozni. A jó edző és játékos közötti baráti kapcsolat, a jó hangulat, a hit, a szakma iránti szeretet... Hát többek között ezekben rejlik a titok, amelyek tulajdonképpen nem is titkok. Egy jó kapusedző ha kell, akkor legyen megértő pedagógus és a lelkeket pátyolgató, gondozó pszichológus. A gyerekeknél ez különösen nagyon fontos.

A december elsején induló világbajnokságon csak két kapusnak, Bíró Blankának és Janurik Kingának formába hozását kell elvégezned...

- Kim Rasmussen szövetségi kapitány és sok szakember úgy gondolja, hogy teljesen felkészített harmadik kapusra nincs szükség egy nagy világversenyen. Csak akkor visznek magukkal egy zseniális fiatalt harmadikként, amikor úgy gondolják, a tininek szüksége van a tapasztalatokra. Kiss Éva tartalék természetesen készen áll a világbajnokság ideje alatt, hogy adott esetben csatlakozzon hozzánk.

Kérlek, jellemezd a két magyar kapust!

- Bíró Blanka alkatából adódóan is sikeres kapuvédő. Jól helyezkedik, gyors gondolkodású. A szélső zónát kiválóan fedezi, beleugrik a lövésekbe. Janurik Kinga rendkívül gyors, szinte megállíthatatlan. Jól olvassa a játékot, és félelem nélkül véd. Odaér a gyors labdákra. Gondolkodik, és várja a támadó mozdulatát, s azonnal reagál. Már a jelenléte is nagy hatással van a csapat tagjaira.

Néhány nap múlva kezdődik Németországban a világbajnokság. Hát nincs sok idő a gyakorlásra...

- Ilyenkor az edző feladata az, hogy átbeszélje a kapusokkal: mire van szükségük, igényük. Már terhelni nem szabad őket, csak arra van lehetőség, hogy legfeljebb néhány gyorsító gyakorlatot végezzünk el. Abba az állapotba kell eljuttatni kapusainkat, amit ők szeretnek. A függöny felgördül: ma már a norvégiai felkészülési tornán Oroszországgal játszunk egy mérkőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában